Amfilohije u Bratonožićima: Krštenjem se upisujemo u knjigu vječnog života

Poželivši da 21 vijek donese bolje uslove za život Bratonožićima i Crnoj Gori, domaćin Slobodan Marković je istakao da ovaj Sabor ima za cilj da u miru i slozi okuplja braću na čast potomaka i da podsjeti sve a posebno mlade ljude da ne zaborave svoja prađedovska ognjišta, ko su i šta su
257 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 27.05.2018. 07:29h

Pamćenje koje se temelji na prolaznom je od danas do sjutra. Vječno je samo Božije pamćenje i oni koji su zapisani u knjigu vječnoga života. O tome svjedoče sveti hramovi i grobovi koji su zapisani u tu knjigu i koji podsjećaju da smo i mi vječni iako rođeni na zemlji od prolaznih oca i majke. Krštenjem primamo kvasac vječnoga života i postajemo besmrtni i to je ono što nam Crkva svjedoči preko 2000 godina,rekao je danas Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u arhipastirskoj besjedi sabranom vjernom narodu u Bratonožićima, prenosi sajt Mitropolije.

Mitropolit je sa sveštenstvom služio liturgiju u Manastiru Svetog Nikole na Pelevom brijegu povodom hramovne slave. Nakon Liturgije obavljen je ophod oko crkve a potom blagosiljan slavski kolač prinet u čast i spomen Prenosa moštiju Svetog Nikolaja Mirlikijskog čijom proslavom Bratonožići nastavljaju vjekovnu tradiciju svojih predaka.

"U knjizi vječnoga života je jedina nada čovjekova a sve ostalo je beznađe. Neprolazno je samo ono što Bog zabilježi u svoje pamćenje, ono što se prinosi na dar Hristu Bogu koji je radi nas i našega spasenja sišao sa Nebesa kao hljeb života da se Njime hranimo u Svetoj tajni pričešća. Njegovo je prisustvo među nama i sa nama. U Njegovo ime je i ovaj slavski kolač koji je nastavak Svete liturgije, Tajne Tijela i Krvi Gospodnje kojima smo se pričestili. Kao što su sabrana zrna ovog koljiva koje je prineto za žive i upokojene tako su se i duše onih koji su ovdje sahranjeni i kršteni u ime Gospodnje sabrale oko ove svetinje i Svete službe, da zajedno proslavimo živoga Boga, vječno ljudsko dostojanstvo i smisao", kazao je Amfilohije.

Podsjetivši da se ljudi vraćaju vjeri, mitropolit je istakao da duše žedne živoga Boga znaju da ako se ovaj zemaljski hljeb kojim se hranimo ne osvešta Hljebom života, Hristom Bogom našim, onda je on prolazan kao i čovjek koji se hrani njime. Kazao je da se i ova svetinja na Pelevom brijegu obnavlja da bi obnovila ljubav među braćom, slogu, pomirenje, da bi se njome obnovili kroz Tajnu krštenja, miropomazanja, primanja Duha svetoga životvornoga, kroz tajnu življenja po Božijem zakonu .

Ističući da se "krštenjem upusuje u knjigu vječnog života", pozvao je sve Bratonožiće koji se nijesu krstili, da to učine kako bi se ovaj "Sabor bratske ljubavi i sloge, koji je započeo u vrijeme Đurđa Brankovića srpskoga vladara koji je osnovao ovaj manastir a u ime Svete Trojice, nastavio i u buduća pokoljenja".

"Bratonožići su prizvani, bez obzira gdje žive da se sabiraju svuda, ali posebno oko ovoga Hrama i da tako postanu jedno sa svojim precima i da prime zalog vječnoga i neprolaznog života", rekao je Mitropolit Amfilohije.

Nakon toga domaćin slave Slobodan iz bratstva Markovića predao je dio kolača kumu za narednu godinu iz bratstva Perovića.

Mitropolit je sa sveštenstvom služio i pomen proti Peju Baleviću, bratonožićkom vojvodi iz 17. vijeka i svim upokojenim pravoslavnim hrišćanima.

Sabor Bratonožića na Pelevom Brijegu nastavljen je kulturno-umjetničkim programom u kojem su učestvovali pjesnici okupljeni oko udruženja “ Gorska vila“ iz Podgorice (Rajka Martinović, Radoje Zdravković, Pajo Bulatović, Pavle Radulović) i guslari pop Rade Radović i Radomir Živković.

Poželivši da 21 vijek donese bolje uslove za život Bratonožićima i Crnoj Gori, domaćin Slobodan Marković je istakao da ovaj Sabor ima za cilj da u miru i slozi okuplja braću na čast potomaka i da podsjeti sve a posebno mlade ljude da ne zaborave svoja prađedovska ognjišta, ko su i šta su, a u ime ovog bratstva sve prisutne Dragiša Marković je pozvao da se okupe oko slavske trpeze.

Za trpezom Mitropolit Amfilohije je još jednom blagoslovio Bratonožiće i poželio da ovakvi sabori zažive širom Crne Gore i van nje "jer se na njima od pamtivijeka gradilo sve ono što jesmo, što imamo, što smo bili i što ćemo biti".

Nakon Sabora, Mitropolit Amfilohije je sa sveštenstvom u selu Klopot posjetio Vaznesenjsku crkvu u obnovi.

Galerija

Bonus video: