Bez krova nad glavom 250 medicinara

Predsjednica sindikata zdravstva pri savezu sindikata dr Ljiljana Krivokapić, kazala je da je potpisivanje ugovora "epohalno"
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.05.2012. 14:57h

Predstavnici sindikata zdravstva i Ministrarstva zdravlja potpisali su Ugovor o osnivanju Stambene zadruge "Zdravstvo".

Zadatak zadruge biće da finansira rješavanje stambenih pitanja zaposlenih u zdravstvenom sektoru, a Vlada se ugovorom obavezala da će u naredne tri godine za te potrebe uplaćivati po 350.000 eura godišnje.

Predsjednik sindikata zdravstva pri Uniji slobodnih sinikata dr Vladimir Pavićević, kazao je da je ispunjen dogovor predviđen Granskim kolektivnim ugovorom.

"To je početak rješavanja stambenih problema zdravstvenih radnika, a procjenjujemo da 30 odsto zaposlenih nema svoj krov nad glavom, dok je onih koji nemaju adekvatno riješeno to pitanje znatno više", kazao je Pavićević.

Zdravstvo broji oko 8.500 zaposlenih, a prema procjenama sindikalaca oko 250 ljudi nema riješeno stambeno pitanje.

On je objasnio da će se zadruga finansirati od pomoći Vlade, kao i od članarina koje će uplaćivati zdravstveni radnici.

Predsjednica sindikata zdravstva pri savezu sindikata dr Ljiljana Krivokapić, kazala je da je potpisivanje ugovora "epohalno", i da se nada da će njihov primjer slijediti i drugi državni sektori.

"Zadruga će dodjeljivati stanove, a planirano je i da se obezbijede i stambeni krediti za zaposlene kojima stambeno pitanje nije riješeno na adekvatan način", kazala je ona.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović osnivanje zadruge je iskorak u socijalnom dijalogu u Crnoj Gori.

Granski kolektivni ugovor za zdravstvo je potpisan 10. febrauara ove godine.

Bonus video: