Ostrog "brend kao robna marka"

Odluka o uvođenju izletničke takse usvojena je na zasijedanju lokalnog parlamenta u decembru 2007. godine
40 komentar(a)
Ažurirano: 29.05.2012. 15:39h

Uprkos tome što je Turistička organizacija Danilovgrada prema podacima iz izvještaja o radu za prošlu godinu od izletničke takse prikupila 2.260 eura, a godinu prije toga svega 120 eura, u planu rada za ovu godinu oni predviđaju da će se po tom osnovu u kasu sliti 13.000 eura.

Odluka o uvođenju izletničke takse usvojena je na zasijedanju lokalnog parlamenta u decembru 2007. godine, a njom je propisano da se iznos od 0.50 eura naplaćuje turistima koji u okviru organizovanih grupa, posredstvom turističkih agencija i drugih, posjećuju turističke lokalitete, prirodne ili kulturno-istorijske vrijednosti na području Danilovgrada.

Zanimljivo je da u nacrtu piše da je prilikom promocije turizma na ovom području bitno potencirati čudotvorne moći moštiju Svetog Vasilija da bude kao "brend kao robna marka"

U nacrtu strategije razvoja turizma u opštini Danilovgrad do 2020. godine o kom se javna rasprava završava 31. maja navodi se da duhovnu baštinu u opštini Danilovgrad predstavljaju manastiri Ostrog i Ždrebaonik kao vjerske izletničke destinacije "koje posjećuju turisti sa ciljem obilaska manastira i vjerskih pobuda", zatim da je broj posjetilaca dosta veliki i da ga karakterišu jednodnevni i redje višednevni izleti.

Zatim da smještajni kapaciteti za turiste nijesu izgradjeni, da su "možda neopravdano zapostavljeni kako sa nivoa države tako i sa nivoa danilovgradske opštine", ali i da su vjerski programi prisutni mada nijesu valorizovani na pravi način, tačnije da Opština nema adekvatnu korist od toga.

Zanimljivo je da u nacrtu piše da je prilikom promocije turizma na ovom području bitno potencirati čudotvorne moći moštiju Svetog Vasilija da bude kao "brend kao robna marka", jer uz sebe vezuje povećanje broja vjernika, koji se uvećava prilikom manastirskih slava i sabora, kod jubileja značajnih za manastire i crkve, povećanje opštih vrijednosti kao sto su multikulturalnost, civilizacijski kontinuitet, multinacionalnost i slično.

Bonus video: