Odbačene inicijative DANU i Ministarstva nauke

U inicijativi DANU stoji da pravilnik nije u skladu sa novim Zakonom o CANU, i to u pogledu sadržine i primjene
62 pregleda 6 komentar(a)
DANU, Foto: Arhiva Vijesti
DANU, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 29.05.2012. 09:12h

Ustavni sud Crne Gore odbacio je inicijative za pokretanje ustavnosti i zakonitosti u postupku verifikacije redovnih, vanrednih i dopisnih članova Dukljanske akademije nauka i umjetnosti u članstvo Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

Taj pravilnik CANU je donio srednom marta, nakon čega su DANU i Ministarstvo nauke podnijeli inicijative za pokretanje postupka.

U inicijativi DANU stoji da pravilnik nije u skladu sa novim Zakonom o CANU, i to u pogledu sadržine i primjene.

CANU je na ovu inicijativu, u prilogu Ustavnom sudu, odgovorila da je pravilnik donešen radi pune primjene Zakona, te da se radi o pojedinačnom a ne o opštem pravnom aktu jer se, kako je kazao sudija izvjestilac Miodrag Iličković, odnosi na sticanje znanja redovnih, vanrednih, i dopisnih članova DANU u Crnogorsku akademiju nauka i umjetnosti.

“Ministarstvo nauke u svojoj inicijativi i rješenju, koje je prethodno donijeto, tražilo je da se zadrži primjena pravilnika do odluke Ustavnog suda. CANU je u prilogu Ustavnom sudu dostavio odgovor u kome stoji da je pravilnik kao pojedinačni pravni akt obustavljen od dana dobijanja rješenjaa od Ministarstva nauke. S obzirom ns to da je pravilnik prestao da važi prije razmatranja inicijativa pred Ustavnim sudom, ne postoje procesne pretpostavke da se njegova ustavnost i zakonitost ocjenjuje, pa predlažem da se inicijativa odbaci”, kazao je Iličković.

Bonus video: