Mještanin Gospoštine blokirao put da bi probudio nadležne

Kako će tek biti kad se usele stanari, a nema dovoljno parkinga, zapitao se Franović
183 pregleda 5 komentar(a)
Gospoština, Foto: Privatna arhiva
Gospoština, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 29.05.2012. 10:59h

Problem kolskog puta kroz naselje Gospoština iznad hotela „Avala“ kulminirao je minulog vikenda, kada je mještanin Lazar Franović, iziritiran što su investitori na susjednoj stambenoj zgradi bukvalno blokirali jedinu saobraćajnicu izgradnjom parkinga, sam razrušio i „oslobodio“ izbetonirani dio puta, a zatim svoje vozilo, demonstrativno, parkirao na sredinu uzurpiranog prostora.

Nakon incidenta, kazao je, niko od Komunalne i pripadnika budvanske policije nije izašao na teren.

Franović je podnio prijavu opštinskoj Komunalnoj inspekciji protiv investitora stambene zgrade zbog, kako je naveo, zauzimanja javnog puta u naselju Gospoština, a podnijeće, kako je kazao, i krivične prijave protiv počinilaca i onih koji su dozvolili uzurpaciju.

“Investitori su, izgradnjom parking prostora, čitavom dužinom zgrade uzurpirali i dio javnog puta kroz naselje, koje je označeno kao državna imovina, što je potvrđeno vlasništvom na katastarskoj parceli 30 98 KO Budva”, piše u prijavi Franovića.

Kako je rekao, u subotu, u poslijepodnevnim satima, u naselju Gospoština desio se nesvakidašnji, “blago rečeno, više nego skandalozan događaj”.

Nakon incidenta, kazao je Franović, niko od Komunalne i pripadnika budvanske policije nije izašao na teren

“Pokušano je, dobrim dijelom, zauzimanje jedine kolske ulice kroz ovo naselje, a sve za lične potrebe investitora - izgradnju parking prostora za potrebe stambenog objekta na katastarskoj parceli označenoj kao 2351. Napominjem da je ovaj investitor već ranije nezakonito, na sličan način, zauzeo dio kolskog puta u istu svrhu. Kako, u tom trenutku, svi moji pokušaji da stupim u kontakt sa dežurnim komunalnim inspektorom nijesu urodili plodom, iritiran svim, samoinicijativno sam lično porušio i razorio ’osvojeni’ izbetonirani dio puta, a zatim svoje vozilo demonstrativno parkirao posred uzurpiranog. Nakon toga sam zvao policiju, koja se nije našla nadležnom za počinjeno, ali je uspjela stupiti u kontakt sa dežurnom službenicom Komunalne policije, sa kojom sam napokon uspio da obavim razgovor. U telefonskom razgovoru ona mi je saopštila da je van Budve i da je time spriječena da izađe na teren, ali da, kako je rekla, ’igrom slučaja ima broj telefona investitora’, te će ih upozoriti”, naveo je Franović.

Ostao uskraćen za zapisnik

Kako je inspektorka bila drugim poslom zauzeta, “a policija se nije smatrala nadležnom”, Franović dodaje da je ostao uskraćen za zapisnik koji bi mu poslužio za dalje krivično gonjenje.

“Čim sam uklonio svoje vozilo, investitori su uklonili sve izbetonirano, tako da za inspektorku, kada se vrati sa puta, neće biti posla, u smislu zaticanja činjeničnog stanja. Mislim da je svima jasno. Međutim, kako postoji, već ranije, uzurpiran i drugi dio kolskog puta od istih investitora, a takođe za potrebe sopstvenog parkir placa, podnijeću i pismeni zahtjev za postupanje Komunalne policije – saobraćajnog inspektora, Republičke građevinske inspekcije, a takođe, uporedo podižem krivične prijave i tužbu protiv počinioca, kao i, eventualno, onih koji su omogućili isto, ili nijesu reagovali, a bili su dužni po zakonu.

Pozivam javno nadležne službe da reaguju. Ova zgrada još nije stavljena u funkciju, a već nastaje konfliktna situacija

Pozivam javno nadležne službe da reaguju. Ova zgrada još nije stavljena u funkciju, a već nastaje konfliktna situacija. Kako će tek biti kad se usele stanari u dvadeset dvije stambene jedinice, koliko zgrada posjeduje, a nema dovoljno parkinga, niti tehničkog uslova da se on izvede u okviru urbanističke parcele, kako nalaže zakon”, rekao je Franović.

Iz Komunalne policije kazali su „Vijestima” da će preispitati cijeli slučaja i u skladu sa zakonom preduzeti aktivnosti.

Bonus video: