borba za bolji život

Potpisan Sporazum za veća prava Crnogoraca na Kosmetu

Cilj sporazuma je objedinjavanje svih relevantnih subjekata čije članstvo čine pripadnici crnogorske nacionalne zajednice
6 komentar(a)
Ažurirano: 28.05.2012. 11:58h

U Podgorici je potpisan sporazum o saradnji između Crnogorske liberalne stranke (CLS), Crnogorske demokratske stranke Kosova (CDS), Udruženja kosovskih Crnogoraca „Matica“ iz Kosova Polja i podgoričkog Udruženja Crnogoraca Kosova i Metohije.

Cilj sporazuma je objedinjavanje svih relevantnih subjekata čije članstvo čine pripadnici crnogorske nacionalne zajednice, kako na Kosovu i Metohiji, tako i kosmetski Crnogorci u raseljeništvu, a sve radi zauzimanja jedinstvenog stava u vezi sa problemima kojima je opterećena crnogorska zajednica na KiM.

Osnovni zadatak ova četiri subjekta jeste nastavak borbe za povaraćaj prava crnogorskoj zajednici na KiM na nivo od 1999.godine.

"Apsurdno je da Crnogorci koji su bili konstitutivni narod na Kosovu sve do dolaska medjunarodne misije prije 13 godina danas nisu priznati čak ni kao nacionalna manjina. Nema ih u Ustavu ni u zakonima na Kosovu, što govori o nedopustivoj diskriminaciji našeg naroda na tom prostoru. Bez ikakve dileme, Crnogorci su od 1999. godine do danas najugroženija zajednica na Kosovu i Metohiji u svakom pogledu", piše u saopštenju predsjednika Udruženja Cronogoraca KiM Aleksandra Đokića.