Studentske boljke: Rijetka predavanja, "Bolonja", podobnost...

Iz Studentske unije je rečeno da su kritike pristizale od studenata sa svih državnih fakulteta u Podgorici, ali i sa sjevera Crne Gore
202 pregleda 30 komentar(a)
Ažurirano: 27.05.2012. 15:52h

Pri kraju ljetnjeg semestra studenti Univerziteta Crne Gore se najčešće žale na kršenje pravila studiranja i primjenu principa Bolonjske deklaracije, pokazuju podaci Studentske unije.

Besplatno studiranje za sve brucoše u Hrvatskoj >>>

Broje kritike koje su stizale na adresu ove studentske organizacije pokazuju da studentima smeta slaba organizacija i koordinacija na mnogim državnim fakultetima, ali i na kvalitet predavanja.

"Na određenim fakultetima tokom ovog semestra neki profesori su održali samo 2-4 predavanja i to obično vikendom. A onda ti isti profesori imaju visoke kriterijume tokom usmenog ispitivanja. Profesori, asistenti odlažu predavanja, ispite par sati prije ili u toku zakazanog roka i opet zakazivanje novog roka nije u dogovoru sa studentima već kako odgovara profesoru ili asistentu", navode se u saopštenju Studentske unije.

Iz ove studentske organizacije "Vijestima" je rečeno da su kritike pristizale od studenata sa svih državnih fakulteta u Podgorici, ali i sa sjevera Crne Gore.

"Profesori i asistenti takođe ne poštuju pravila o popravnim kolokvijumima. Daje se mogućnost popravnog samo jednog ili dva kolokvijuma, dok popravni trećeg kolokvijuma obično ne daju. Testove zakazuju u istom danu, iz istog predmeta 2-3 kolokvijuma, ili iz više predmeta 2-4 kolokvijuma ili usmena ispita, čime se se direktno krše pravila studiranja", kažu iz SU.

Kad će dobiti besplatno obrazovanje?

Studenti koji na građanskim protestima traže slobodni Univerzitet i jednaku primjenu Bolonjske deklaracije prenose negativna iskustva svojih kolega.

"Asistenti i profesori na UCG su obično partijski podobni i samim tim uzimaju sebi za pravo da imaju veći autoritet i moć od dekana na pojedinim fakultetima", smatraju Studentske unije.

Po njihovom mišljenju, studenti nemaju pravu adresu na koju mogu uputiti svoje žalbe, kritike ili pohvale te da se njihovi zahtjevi ili odlažu ili ne shvataju ozbiljno.

Studenti državnog fakulteta kažu da nemaju povjerenje ni u rad Studentskog parlamenta čiji su predstavnici dosadašnjim radom pokazali čije interese zastupaju.

"Oni nemaju nikakvih prijava i žalbi na rad profesora, asistenata, kršenja statuta UCG...Nemoguće je da je sve idealno na UCG i da nema hrabrih svjesnih studenata koji će uputiti žalbe i kritike koje se odnose na kršenje studentskih prava", kažu iz SU.

Na pitanje "Vijesti" sa kojeg fakulteta stiže najmanje kritika, Demir Hodžić iz SU je kazao da je to Ekonomski fakultet iz Podgorice.

"Imamo informaciju da se tu najbolje primjenjuje Bolonjska deklaracija ali da studente svoja prava ne ostvaruju u potpunosti", kazao je on.

Njihovi podaci govore da su studenti fakulteta sa sjevera među najugroženijima jer imaju slobo razvijenu informativnu mrežu.

"Uskoro ćemo provjeravati i koliko su ažurni studentski predstavnici na državnim fakultetima", najavio je Hodžić i pozvao sve studente koji smatraju da sui im prava ugrožena da pišu Studentskoj uniji na e-mail adresu: cgstudenti@gmail.com

Galerija

Bonus video: