Stanje ljudskih prava u Crnoj Gori: Pale automobile, a novinare napadaju

Tokom prošle godine, Crna Gora je odobrila samo tri od 235 zahtjeva za azil i to osobama većinom sa sjevera Afrike
4 komentar(a)
Zapaljeno vozilo Vijesti, Foto: Savo Prelević
Zapaljeno vozilo Vijesti, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.05.2012. 12:14h

Iako je kleveta dekriminalizovana u junu, novinari su tokom 2011. godine i dalje dobijali različite prijetnje, upozorila je u izvještaju o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori za 2011. međunarodne organizacije Amnesti internešnel (Amnesty International).

"U julu i avgustu bila su tri slučaja spaljivanja četiri vozila koja pripadaju ND 'Vijesti'. U junu je Upravni sud poništio odluku Ministarstva pravde iz 2010. kojom se zabranjuje NVO “Akcija za ljudska prava” pristup informacijama o istragama u 14 slučajeva kršenja ljudskih prava. NVO nije dobila tražene informacije do kraja 2011. Slučajevi su uključivali neriješena politička ubistva, kao i napade na novinare i borce za ljudska prava”, naglašeno je u izvještaju.

Samo su nisko i srednje rangirani policijski i vojni zvaničnici bili optuženi za ove navodne zločine

“Samo su nisko i srednje rangirani policijski i vojni zvaničnici bili optuženi za ove navodne zločine. Sudovi su donijeli presude u tri slučaja, na koje su kasnije podnešene žalbe što je dovelo do novih suđenja i istraga”, stoji u dokumentu.

Podsjećajući da je Zakon o ombudsmanu usvojen u julu, Amnesti napominje da propis daje zaštitniku ljudskih prava mogućnost da djeluje kao mehanizam prevencije sa pravom da izvršava nenajavljene posjete zatvorskim i pritvorskim jedinicama u skladu sa Konvencijom Ujedinjenih nacija o mučenju.

“Ombudsman je u julu izvijestio prenatrpanost i neadekvatne uslove u skoro svim zatvorskim jedinicama. U novembru je Ministarstvo pravde ovlastilo šest NVO da vrše monitoring zatvora i drugih institucija kako bi se utvrdili mogući prestupi, uključujući mučenje i druge forme maltretiranja”, navodi Amnesti.

Kancelarija ombudsmana je, dodaje se u izvještaju, počela ispitivanje 20 pritužbi na diskriminaciju, ali je problem nedostatak osoblja sa iskustvom.

“U martu se desio napad suzavcem na koncert organizovan protiv homofobije. Dvije osobe su napadnute neposredno posle napada suzavcem. Organizatori su otkazali podgoričku “paradu ponosa” planiranu za mart. Ministar za ljudska i manjinska prava (Ferhat Dinoša) odbio je da podrži paradu i nastavio je sa homofobičnim izjavama. Krajem godine napustio je tu funkciju”, zaključuje se u dijelu izvještaja koji se odnosi na LGBT populaciju.

Afrički azilanti

Tokom prošle godine, Crna Gora je odobrila samo tri od 235 zahtjeva za azil i to osobama većinom sa sjevera Afrike, stoji u izvještaju o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori za 2011. međunarodne organizacije Amnesti internešnel (Amnesty International).

"Primjenu strategije za poboljšanje prava Roma i Egipćana, Evropska komisija je identifikovana kao prioritet, ali su opštine bile spore u korišćenju fondova dodijeljenih za smještaj te populacije. U Crnoj Gori je trenutno 9. 367 raseljenih lica, uključujući 2.994 Roma i Ashkalija sa Kosova, te 3.504 osobe iz BIH i Hrvatske. Samo 54 osobe su se vratile na Kosovo tokom 2011”, stoji u izvještaju.

Dalje se navodi da je do kraja decembra od 3.780 raseljenih lica koje se prijavilo, njih 1.957 je dobilo status stranca sa trajnim boravištem.

"Samo 150 kosovskih Roma je predalo zahtjev do novembra prošle godine, pa je rok pomjeren do decembra 2012. Mali broj je posjedovao lična dokumenta, uključujući i pasoš, koja su bila preduslov za dobijanje boravišta.

Prema Akcionom planu dogovorenom sa EK za pronalaženje trajnog rješenja za Rome sa Kosova, napravljeni su planovi da se sruše kampovi na Koniku u Podgorici i da se zamijene adekvatnim smještajem”, naglašeno je u izvještaju.

Bonus video: