Moguća još veća nestašica ljekova

Od početka godine u crnogorskim apotekama povremeno vlada nestašica ljekova, a trenutno fali oko 30 preparata
147 pregleda 5 komentar(a)
ljekovi, Foto: Luka Zeković
ljekovi, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.05.2012. 17:15h

Ukoliko Komisija za javne nabavke ne da pozitivno mišljenje na tender Montefarma za nabavku ljekova za potrebe javnih zdravstvenih ustanova, tržište medikamenata bi moglo biti pogođeno još većom nestašicom.

Od početka godine u crnogorskim apotekama povremeno vlada nestašica ljekova, a zdravstveni zvaničnici više puta su za to krivili komplikovanu proceduru njihove nabavke.

Posljednja kriza nastupila je nakon što je Komisija 27. aprila usvojila žalbu firme Bajfarm i poništila odluku Apotekarske ustanove o dodjeli ugovora kompaniji Farmegra, u vezi sa nabavkom ljekova za potrebe javnih zdravstvenih ustanova. Komisija je utvrdila da je osnovan navod da prvorangirana ponuda nije sadržala rok upotrebe proizvoda zbog čega je poništena odluka o dodjeli ugovora.

”Još nije stigla odluka Komisije za kontrolu javnih nabavki, i očekujemo da imamo jasan stav da li je tender za nabavku ljekova i medicinskih sredstava urađen u skladu sa zakonom. Ako ne dobijemo pozitivno mišljenje, moramo tražiti neke alternativne metode, koje su više nezakonite nego ovo što tražimo”, kazao je novinarima ministar zdravlja dr Miodrag Radunović.

Fali 30 preparata

On je kazao da bi, ukoliko odluka bude pozitivna, Montefarm već u ponedjeljak mogao da potpiše ugovore sa svim dobavljačima, i u toku sljedeće sedmice bi crnogorski osiguranici dobili potrebne ljekove, jer trenutno fali oko 30 preparata.

Problem sa tenderom bi mogao da izazove i nestašicu insulina, jer je Komsija nedavno odlučili da ni taj tender nije urađen u skladu sa zakonom i postupak vratila na početak. Tog lijeka zdravstveni sistem ima za još 20 dana.

Radunović je ponovio da će ministarstvo kojim rukovodi inicirati izmjene zakona koji reguliše postupak javnog nadmetanja, a da će glavna izmjena biti skraćivanje trajanja tendera za ljekove i medicinska sredstva.

“Mi ćemo već danas ići sa predlogom prema Ministarstvu finansija za izmjenu Zakona o javnim nabavkama u skladu sa direktivama Evropske unije, kako bi se se skratili rokovi za nabavku ljekova i medicinskih sredstava, posebno u situacijama kada postoji hitnost nabavke nekog medikamenta”, kazao je Radunović.

Najprostija procedura da dođete do tog lijeka u skladu sa današnjim zakonom je, kako kaže Radunović, dva mjeseca.

“Ne tražimo ništa mimo zakona, već samo smanjivanje roka nabavke ljekova. Želimo samo više razumijevanja onih koji koncipiraju te zakone. Zdravstveno je ipak specifično, jer ako nemamo jedan lijek život može biti doveden u pitanje”, kazao je Radunović.

Zatvaranje “Galenike” povećalo potrošnju u “Montefarmu”

Prema njegovim Radunovića, zatvaranje apoteka “Galenike” nije moglo da bude glavni razlog nesnadbijevenosti apoteka ljekovima.

“Zatvaranje tih apoteka u ruralnim područjima moglo je da poveća potrošnju ljekova u državnim apotekama, ali ne u tolikom procentu da bi to bio glavni uzrok nesnabdijevenosti apoteka Montefarma”, kazao je Radunović.

Bonus video: