Institut za javno zdravlje proslavio 90 godina postojanja

Ta insitucija je za devet decenija doživjela brojne transformacije, od promjene imena do selidbe iz Cetinja u Podgoricu
1 komentar(a)
Ažurirano: 25.05.2012. 15:52h

Institut za javno zdravlje obilježio je u petak 90 godina postojanja. Ta insitucija je za devet decenija doživjela brojne transformacije, od promjene imena do selidbe iz Cetinja u Podgoricu. Nosila je naziv Stalna bakteriološka stanica, Higijeni zavod, Institut za zdravlje, a 2004. godine Vlada joj je dodijelila ime koje i danas nosi.

Na svečanosti povodom jubileja, osim čelnika zdravstva ministra dr Miodraga Radunovića, direktora Fonda za zdravstveno osiguranje dr Kenana Hrapovića, direktora "Montefarma" dr Budimira Stanišića i prvog čovjeka Kliničkog centra dr Milana Mijovića, bili su prisutni i predsjednik Filip Vujanović i prvi čovjek policije Božidar Vuksanović.

Međutim, obilježavanju bitnog jubijela nije prisustvovao šef Vlade Igor Lukšić.

Direktor Insitituta dr Boban Mugoša, kazao je da su zaposleni u toj ustanovi, uprkos tranformacijama, selidbama i promjenama imena institucije, uvijek odano radili na svom zadatku.

"Na svojem mukotrpnom humanitarnom putu od Stalne bakteriološke stanice i Higijenskog zavoda na Cetinju do današnjeg Instituta za javno zdravlje ustanova je stalno i polagano kadrovski rasla i razvijala se, pa je uprkos neadekvantnim uslovima rad epidemiološke, mikrobiološke, socijalno – medicinske, higijenske, sanitarno-hemijske, zdravstveno vaspitne i službe za naučna istraživanja već devet decenija bila u službi naroda i pružala zdravstvenu zaštitu stanovništvu na lokalnom, regionalnom, republičkom i državnom nivou", rekao je Mugoša.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović poručio je da, posmatrajući proteklih 90 godina, može da bude zadovoljan postignutim rezultatima u zaštiti zdravlja stanovništva.

"Tako su eradicirani endemski tifus, pjegavac, trahom i malarija, dječja paraliza, difterija, a u ovom vijeku bolesti kao što su male boginje, crvenka, veliki kašalj, registruju se pojedinačno ili se čak ne registruju", kazao je Radunović.

Danas je Institut, kazao je, moderna zdravstvena ustanova na nivou takvih u regionu, čak i u Evropi.

Na svečanosti je potpisan Memorandum o razumijevanju između Instituta superiore di Sanita iz Rima i Instituta za javno zdravlje. Saradnja će podrazumijevati edukaciju crnogorskih ljekara, osnivanje epidemioloških studija sa naglaskom na infektivne bolesti, kao i razmjenu terapijskih protokola.

Galerija

Bonus video: