Insulina nema zbog borbe Obradovića i Farmegre

Vodi se višemjesečna borba dvije moćne firme na tržištu ljekova, sa “jakim” vezama u državi. Jedna je Bajfarm a druga Farmegra
95 pregleda 9 komentar(a)
insulin, Foto: Medicaldaily.com
insulin, Foto: Medicaldaily.com
Ažurirano: 25.05.2012. 17:11h

Ako se evropski koraci ubuduće zaista budu mjerili napretkom u oblasti javnih nabavki, kako sada stvari stoje, Crna Gora neće daleko stići. Primjer je i to što se krivica za stvarni razlog nestašice insulina na crnogorskom tržištu - borba između dvije konkuretne firme, prebacuje se na poštovanje zakona.

Radunović: Insulina ima još 20 dana >>>

Apotekarska ustanova nije postupila u skladu sa odlukom državne Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki od 27. aprila ove godine. Njome je poništena odluka o dodjeli ugovora trgovačkoj firmi Farmegra, za nabavku insulina, već je krajem prošle sedmice donijela odluku sličnu prvobitnoj.

Umjesto da Ministarstvo zdravlja zbog toga makar opomene odgovorne u Apotekarskoj ustanovi, iz Vladinog resora su u srijedu javno zamjerili da je zbog Zakona o javnim nabavkama (ZJN) i sporih tenderskih procedura na tržištu ljekova nestašica. Nijesu, pri tom, objasnili zašto Apotekarska ustanova ne izvršava odluku državne komisije skoro čitav mjesec?

Ministar zdravlja Miodrag Radunović je otišao korak dalje javno zamjerajući državnoj komisiji što je za jednu žalbu, u vezi sa nabavkom insulina “tek nakon 57 dana dostavila rješenje”.

“Zakon je jedno, život je drugo i ne možemo po istim uslovima nabavljati ljekove, drva ili građevinski material”, ocijenio je Radunović, ali je tim kritikama na račun rada Komisije prekšio član 137 ZJN u kojem piše da je “državna komisija samostalno i nezavisno pravno lice”.

“Zakon je jedno, život je drugo i ne možemo po istim uslovima nabavljati ljekove, drva ili građevinski material”, ocijenio je Radunović

Umjesto kritike državne komisije, ministar Radunović je mogao objasniti poreskim obveznicima da se u pozadini nestašice insulina na tržištu u stvari krije višemjesečna borba dvije moćne firme na tržištu ljekova, sa “jakim” vezama u državi. Jedna je Bajfarm koju vodi bivši direktor Telekoma Oleg Obradović, a druga Farmegra kojom gazduju vlasnici Industrijaimorta-Industrijaimpexa Sreten Đikanović i Janko Radunović.

Takođe, u resornom ministarstvu treba da znaju da je članom 132 Zakona o javnim nabavkama “naručilac dužan da postupi po odluci i o tome obavijesti državnu komisiji u ostavljenom roku”.

”Ako naručilac ne sprovede odluku u ostavljenom roku, državna komisija obavještava Vladu, odnosno, nadležni organ jedinice lokalne samouprave i predlaže pokretanje postupka odgovornosti”, stoji u ovom članu Zakona koji je, sviđalo se to kome ili ne, i dalje na snazi.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: