Lukšić prekorio organizatore performansa: Ugrožena su mi ljudska prava

Lukšić je sugerisao organizatorima i arhitekti Markušu, da se obrate institucijama sistema
61 komentar(a)
Ažurirano: 24.05.2012. 13:17h

Premijer Igor Lukšić prekorio je organizatore perfomansa ispred zgrade u kojoj stanuje, arhitektu Andriju Markuša, Jova Pejovića (SNP), predstavnike MANS-a, Stranke penzionera i Pokreta za promjene, označivši njihove aktivnosti kao ugrožavanje njegovih ljudskih prava.

Lukšić je sugerisao organizatorima i arhitekti Markušu, kojem nije isplaćena nadoknada za zemljište preko kojeg se gradi put do Izraelske i Bemaksove zgrade, a gdje stanuje premijer, da se obrate institucijama sistema.

Markuš četiri godine pokušava naplatiti zemljište preko kojeg Glavni grad namjerava napravi put do zgrada dok istovremeno optužuje gradonačelnika da je novac stanara potrošio za izgradnju kružnog toka u blizini svoje kuće. Markuš je prošlog ljeta, da bi ukazao na svoj problem sa gradskom upravom, iskopao kanal oko pomenute zgrade.

Andrija Markuš je podsjetio premijera na izreku da vuk na ovcu pravo ima ali i da ovca ima neko pravo.

"U građevinsrtvu postoji zamor materijala. Usljed toga može i da zgrada padne a u ovom slučaju kada se narod zamori, ne pada narod, nego vlada",rekao je Markuš.

"Prosipanje politike"

Premijer Lukšić je inssitirao da sa njim razgovaraju ne kao sa političarem i predsjednikom Vlade, već kao sa običnim građaninom

"Nemojte vi ovdje da mi prosipate politiku. Razgovaram sa vama kao građani ovog ulaza u kojem je predsjednik kućnog savjeta brat Vanje Ćalović. On bi trebao da sa vama pregovara. Predlažem da se popodne nađete sa njim.

Kada izađem iz kola u ulaz ja sam građanin, a kada izađem iz zgrade i uđem u kola, idem na posao, i tada sam predsjednik Vlade. Predsjednik kućnog savjeta zastupa interese stanara, postoji Katastar i Glavni grad i riješite to sa njima.

Ako treba zajedno sa vama potpisaću upravnu tužbu jer su i moja prava ugrožena", rekao je Lukšić.

Markuš: Protest zbog samovolje Mugoše

Vasilije Miličković je sugerisao premijeru da sa telohraniteljima i policijom ne može biti običan građanin.

"Oprostite, vi ste ipak predsjednik Vlade. Da ste vi samo građanin vodili bi ste sestru ili ženu sa sobom. Ali nažalost vi ste predsjednik Vade i mi protestujemo jer su institucije sistema zarobljene, a vi ste najodgovorniji čovjek u državi", rekao je Miličković napomenuvši da to kaže bez antagonizma prema premijeru.

Aritekta Andrija Markuš je naglasio da je perfomans organizovan zbog samovolje prvog čovjeka Podgorice Miomira Mugoše i saopštio premijeru da u gradskoj administraciji "svuda rade korumpirani ljudi".

"U Katastru se vlasništvo izražava razlomkom. Imenilac je ukupna površina zemlje a brojilac su suvlasnici. Zemlja, koja pripada suvlasnicima, treba da se dijeli sa ukupnom površinom zemljišta, i dobija se broj jedan, ali u ovom slučaju to je broj 14. Upravni sud je uvažio moju žalbu, međutim svuda rade korumpirani ljudi. Načelnik Katastra radi honorarno kao član komisije za procjenu zemljišta", rekao je Markuš.

"I vi ste ponekad kod njih morali poći na gozbu, što znači da ste u prenesem smislu jeli od novca koji sam vašoj tazbini platio kao ravnopravani investitor prilikom izgradnje ovih zgrada na mojoj imovini"

On je kazao da će o njegovom slučaju obavijestiti predstavnike međunarodne zajednice.

"Nijesam vas direktno optužio, ali imate komandnu odgovornost i podržavate Miomira Mugošu. Znam da vi možda politički jedno pričate a intimno mi dajete za pravo. Mugoša je uslovljavao sa ovim putem i Izraelsku ambasadu a uslovljavajući vas postao je gradonačelnik. Ovo će biti dostavljeno elektronski vašim pregovaračima za pristup Evropskoj uniji. Kako može da se uđe u nečiju imovinu a da se ne ona vlasniku ne plati?

Čekam četiri godine, hapšen sam a testamentom sa ostavio deset odsto imovine opštini, dok je gradonačelnik radio suprotno. Vi ste iz moje ruke trošili moj novac, jer je vaša tazbina izvođač radova i vi ste ponekad kod njih morali poći na gozbu, što znači da ste u prenesem smislu jeli od novca koji sam vašoj tazbini platio kao ravnopravani investitor prilikom izgradnje ovih zgrada na mojoj imovini", rekao je Markuš.

Premijer Lukšić je kazao da neće koristiti svoju poziciju da bi natjerao institucije sistema da rade svoj posao i pitao Markuša da li je profitirao kao jedan od investitora.

"Samo me interesuje zašto nema radova i zašto postupak nije završen. Zašto bi ja koristio svoju poziciju da tjeram institucije sistema da rade svoj posao... Igor Lukšić neće nikada iskoristit svoju poziciju da ubrza neki postupak", rekao je Lukšić.

"Nedjela Miomira Mugoše i njegovih sponzora"

Andrija Markuš je organizovao i izložbu pod nazivom "Nedjela Miomira Mugoše i njegovih sponzora".

"Osveštali smo put iako se ne mogu radovati jer mi zemlja predhodno nije plaćena. Oni to žele da plate ali da se sudim. Imam 72 godine i ne mogu ponoviti maratonsko suđenje od 17 godina. Izložba predstavlja dokumente za tužilaštvo. Imam i drugih dokumenata ali nemam potpuno povjerenje u pojedine tužioce. Vlasti nije dug vijek, iako u njoj ima poštenih ljudi, jer njen obraz predstavlja Miomir Mugoša, koji od prvog radnog dana radi za interes svojeg bogaćenja. Narod ne mora da trpi njegovu dvoličnost. Prvo se predstavljao kao borac za srpstvo, a poslije rušio crkvu na Pardusu.

Prvo je potpalio rat na Dubrovniku a poslije nudio Zagrebčanima da im izgradi vrtić. Htio je da od Zagrebčana napravi djecu a duguje im četiri vrtića. Kao ministar zdravlja, natjerao je opštinu da kupi njegovu zemlju na periferiji. Nazivam ga "doktor Mengele", zbog njegovih eksperimenata na crnogorskoj arhitekturi. Uništio je više od 30 najvrednijih djela zbog svojih saradnika u biznisu.

Bagerima je porekopao momišićko groblje, iako nije imao građevinsku dozvolu i naredio moje hapšenje. Svugdje sam dobio potvrdu od institucija da sam u pravu. Vuče i stanare ovih zgrada zgrade za nos, utrošio je njihove pare za dvije obilaznice na Marezi ispred svoje kuće.

Imam dokumenta da je uhvaćen je u pokušaju da prisvoji imovinu u vrijednosti od milion eura. On je od borca protiv jagnjofuka postao preduzeće "fuk". Izvlačio je radnike iz "Radoja Dakića" da obara vlast a sada ih izvlači da bi napravio zgrade za svoje partnere - rekao je Markuš.

Nakon perfomansa održano je pjesnički čas. Stihove su pročitali Jovo Pejović i Vojo Vuletić, pjesnik iz Mataguža. Perfomans na parkingu ispred zgrade završen je riječima pjesnika Vuletića "ajmo, više nema poezije".

Radi li svako svoj posao?

Inssitirajući da sa njim razogovara kao sa običnim građaninom, koji želi da ima pristojan pristup do ulaza, Lukšić je podsjetio Markuša da je prilikom proidaje zemljišta napravio dogovor sa Izraelcima i Bemaksom, kojim se podrazumijeva i prilaz zgradi.

"Pozivam vas da poštujete ljudska prava moja i moje poroidice. Vaše ljudsko pravo je da zaštitite svoju imovinu, a postoje i institucije koje se time bave. Pošto ovo nije riješeno to znači da institucije...", rekao je Lukšić ali je njegovu misao dovršio Vasilje Miličković riječima ... ne funkcionišu.

Miličković je bio uporan i uspio je da još jednom dopuni premijerovu misao. Lukšić rekao da bi institucije sistema funkcionisale svako mora da radi svoj posao...

"Ali ga nerade... Ne može se tamo sjedjeti po partijskoj liniji, nego morate imati kvalifikacije, znanje i sposobnost. Od nepotizma i partijskog zapošljavanja ne možemo doći do posla.

Ni meni nijesu platitli za zemljište, a sudimo se sa Vesnom i Rankom. I vama sam se obraćao. Zašto moja, narodna policija koju plaćamo, hapsi, dok Mugoša voli da prodaje tuđu imovinu", pitao je Miličković.

Promjena teme

Bivši radnik fabrike "Radoje Dakić", Branislav Brano Stojanović pokušao je da opomene premijera da i u njegovom slučaju nije sve kako treba ali se Lukšić nije dao zbuniti promjenom teme.

"Ministarstvo finansija je ponudilo da se parcele prodaju pojedinačno i da svako naplaćuje svoja potraživanja. Ali to nijesu prihvatili predstavnici radnika", bio je precizan Lukšić.

U testerisanju stiropora, koji u perfomansu simbolično još jedino spaja Vladu i narod, uz parolu "složno narod i opozicija", učestvovali su Andrija Markuš, Jovo Pejović, Branislav Stojanović u ime radnika bivše fabrike "Radoje Dakić", predstavnici Stranke penzionera, Grupe za promjene i MANS-a.

Prilikom rezanja veća polovina srtiropora bila je sa oznakom "Vlada", a Jovo Pejović je to prokomentarisao "i opet veći dio vladi".

Galerija

Bonus video: