NAJAVA PERFORMANSA

Sveštenik osveštao put ispred Lukšićeve zgrade

"Najavljeno je da će se ući sa mašinama u moj posjed bez predhodne isplate. Građani mogu da dobiju put ali ne i iskuljučivanjem mojih prava", rekao je Markuš
341 pregleda 23 komentar(a)
Ažurirano: 23.05.2012. 15:02h

Sveštenik Predrag Šćepanović na zahtjev arhitekte Andrije Markuša osveštao je podlogu-temelje puta pored Izraelske i Bemaksove zgrade u Tološima, koji prelazi preko imovine Markuša, a gdje je i stan premijera Igora Lukšića.

Markuš je nakon čina osvećenja najavio za četvrtak perfomans na istom mjestu jer gradska administracija nije isplatila novac za zemlju preko koje prelazi put.

"Osveštenje puta je lijep hrišćanski običaj, a u ovom slučaju sa dodatnim razlogom jer sam želio da napravim otklon od onog ružnog što je do sada bilo, i od ružnog što se nažalost sjutra planira. Svako mora biti svoj na svome a meni ta prilika nije bila data.

Najavljeno je da će se ući sa mašinama u moj posjed bez predhodne isplate. Građani mogu da dobiju put ali ne i iskuljučivanjem mojih prava", rekao je Markuš.

On je napomenuo da su stanari Izraelske i Bemaksove zgrade platili opštini za izgradnju puta ali da je novac potrošen za drugu saobraćajnicu.

"Gradonačelnik je utrošio taj novac da bi izgradio sebi dva kružna toka na Marezi. U prvo vrijeme to je bio samo njegov problem a kasnije i drugih", rekao je Markuš napomenuvši da je perfomans najavljen u deset sati.

Sveštenik Šćepanović je podsjetio da je porodica Markuš i Laković najstarija u Podgorici i poželio da na tom putu ne bude "nezgoda, nego zgoda i sastanaka, i da pobijedi pravda Božija".

"Ovaj događaj je znak pored puta, o kojem je pisao nobelovac Ivo Andrić. Nalazimo se na imovini Markuša, najstarije porodice u Momišićima, i na temeljima imovina njihovih nasljednika, porodica Markuš i Laković. Od starina ovim putevima prolazimo, jer smo svi na zemlji gosti i putnici, a od starina se znao red. Prizvali smo blagoslov Božiji, i blagoslov svetog kralja Milutina, koji je u Momišićima gradio hramove, i ostavio put kojim treba da idu nasljednici, kao i oni koji su došli.

Neka blagoslov Božiji bude na prodicama Markuš i Laković ali i na svim ljudima dobre volje koji hode ovim putevima. Neka se na ovim putevima ljudi sreću, pozdravlju, mirbožaju, i neka jedni u drugima vide ikonu i lik Božiji.

Na ovom putu da nikada ne bude nezgoda nego samo zgoda i sastanaka i da pobijedi pravda Božija, koja po riječima svetog Petra Cetinjskog, drži sve na zemlji. Neka Gospod blagi unese u njihove živote najljepše trenutke radosti, sreće, mira, sloge i ljubavi", rekao je sveštenik Šćepanović .

Markuš je najavio da će gosti perfomansa biti i aktivisti Mans-a i sugrađani prepoznatljivi po otporu vlasti.

Galerija

Preporučujemo za Vas