Policija hapsila kamiondžije koji su išli pješke ka Rožajama

Kamiondžije su nakon što su saznali da policija dolazi na Kulu da ih hapsi svoja vozila ostavili na putu i krenuli pješke prema Rožajama
104 pregleda 34 komentar(a)
Ažurirano: 23.05.2012. 17:19h

Kamiondžije i taksisti koji su blokirali put Rožaje-Kula-Peć, ostavili su svoja vozila na putu i krenuli pješke ka Rožajama kada su saznali da policija dolazi na Kulu da ih hapsi.

Policija ih je međutim, hapsila na putu do Rožaja.

Nezadovoljni autoprevoznici i taksisti blokirali su potpuno put Rožaje-Kula-Peć tražeći da se ukinu osiguravajuće takse na kosovskom graničnom prelazu, a blokada je prekinuta nakon dogovora sa policijom.

Prema procjeni organizatora put je blokiralo oko 100 prevoznika iz Rožaja, Bara, Plava i Berana, a oni su najavili da će nakon 10 dana opet blokirati put, ako se ne postigne dogovor.

Na graničnom prelazu stvorene su velike kolone sa obije strane. U kolonama se nalaze putnički automobili, kamioni i autobusi u kojima ima starih ljudi i djece.

Blokada puta nije najavljena policiji. Na mjesto blokade došao je načelnik rožajske policije Sadik Šabanović, koji je kazao da podržava zahtjeve prevoznika, ali da ih oni moraju ostvariti na legitiman način.

Šabanović i Kalač razgovarali sa Ivanom Brajovićem

Šabanović je rekao da je blokiranje magistralnih i regionalnih puteva zakonom zabranjeno, kao i da je razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova Ivanom Brajovićem koji je u Rožaje došao drugim poslom.

Sa Brajovićem su navodno razgovarali Šabanović i gradonačelnik Rožaja Nusret Kalač i skrenuli mu pažnju na zahtjeve autoprevoznika i taksista, ali Šabanović nije htio da otkrije mišljenje Brajovića.

Šabanović je upozorio da je će preuzeti sve zakonske mjere da prekine blokadu

Šabanović je upozorio da je će preuzeti sve zakonske mjere da prekine blokadu. Na pitanje da li to znači da će prevoznike hapsiti Šabanović je rekao da neće biti hapšenja.

Blokadu su podržali i mještani 6 okolnih sela u čijem je interesu da se taksa ukine.

Prema posljednjim saznanjima na mjesto blokade krenula je interventna policija. Autoprevonici su rekli da nema potrebe da policija dolazi da ih hapsi i da će oni sami sa svojim kamionima poći do zgrade MUP-a u centru Rožaja.

Petnaestodnevno osiguranje od 178 eura za kamione i 30 eura za putnička vozila.

Kamiondžije i taksisti su u aprilu održali protest upozorenja kada su blokirali jednu traku put ka Kosovu na tri sata.

Galerija

Bonus video: