Primorske opštine dočekuju ljeto bez straha da će biti problema u vodosnabdijevanju

Ono što je prije deceniju bio gotovo san, a to je dovoljno vode u špicu ljeta sada je definitivno postala java
3 komentar(a)
Budva voda, Foto: Vuk Lajović
Budva voda, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 21.05.2012. 12:18h

Primorske opštine, njih pet, izuzev Herceg Novog, moći će ovoga ljeta u potpunosti da odahnu, jer će pitke vode biti dovoljno, zahvaljujući velikim kapacitetima sistema regionalnog vodovoda.

Ono što je prije deceniju bio gotovo san, a to je dovoljno vode u špicu ljeta sada je definitivno postala java. Nakon što su se minulog ljeta na regionalni vodovod priključile četiri primorske opštine, Tivat, Budva, Kotor i Bar, čime je metropola turizma u potpunosti riješila problem nestašice vode, već krajem narednog mjeseca i Ulcinj će biti "prikopčan" na sistem.

"Što se tiče rada sistema, nijesmo imali do sada nijedan zastoj i računamo da ćemo kvalitetno i u kontinuitetu snabdijevati Crnogorsko primorje, izuzev Herceg Novog. Formiramo posebne posade u toku ljetnje sezone koje će dežurati. Koliko god bude potrebno vode lokalnim vodovodima, Regionalni vodovod će obezbijediti. Imamo automatsko upravljanje sistemom sa Boljih sestara odakle se sve kontroliše, a imamo i rezervno u Budvi. Ako Budva kaže dajte nam još 50 sekundnih litara vode, dobija ih za dva minuta", naveo je predsjednik Upravnog odbora JP “Regionalni vodovod” Miodrag Pejović.

Upitan da li je problem dugovanja lokalnih vodovoda, posebno Budve i Kotora, koji su prelazila dva milion eura za neizmirene račune, Pejović je naglasio da su odnosi Regionalnog vodovoda sa lokalnim vodovodima jako unaprijeđeni u posljednjih nekoliko mjeseci.

“Ide se naprijed u toj saradnji i Regionalni vodovod je napravio značajne ustupke kada su u pitanju cijene vode, koje su u prosjeku 24 centa po kubiku. Svi su ugovori sklopljeni sa lokalnim vodovodima. Nama su ove godine obaveze po međunarodnim kreditima oko 2,1 milion eura i uspjećemo da ih završimo bez pomoći Vlade. Iza Vodovoda Kotor koji je najteži platiša, stala je Opština, što je veoma dobro. Tivat u cjelosti poštuje ugovor, koliko preuzmu vode, toliko i plati", rekao je Pajović.

"Sa Budvom je napravljen značajan pomak i sa direktorom Vodovoda i sa predsjednikom opštine, ne očekujemo ni tu probleme, kao ni sa Opštinom Bar, jer se i oni trude da maksimalno ispoštuju ugovor. Sa predsjednikom Ulcinja imamo za nekoliko dana razgovore oko preuzimanja vode iz Regionalnog vodovoda, kako da stvore uslove da se priključe na odvojke koje ćemo tamo da uspostavimo. Dug Budve i Kotora je smanjen, postignuta je dinamika i dogovorili smo se da plaćaju tekuće obaveze i dio zaostalog duga, i to se sada poštuje”, naglasio je Pejović.

On je zaključio da je kapacitet Regionalnog vodovoda 1.100 sekundnih litara, od čega Budva najviše uzima.

Bonus video: