Crna Gora uspješna u primjeni Bolonjske deklaracije

54 pregleda 1 komentar(a)
Mubera Jurpejović, Foto: Mps.gov.me
Mubera Jurpejović, Foto: Mps.gov.me
Ažurirano: 25.05.2018. 14:02h

Crna Gora je uspješna u primjeni principa Bolonjske deklaracije, ocijenjeno je na Ministarskoj konferenciji koja je završena u Parizu.

"Obrazovni sistem je mjesto na kome se moraju promovisati demokratske vrijednosti i etička načela i to smo prepoznali kao jedan od prioriteta svog djelovanja“, ocijenila je na konferenciji direktorica Direktorata za visoko obrazovanje Mubera Kurpejović.

Tokom konferencije je prezentovan Bolonja implementacioni izvještaj 2018, koji daje komparativni pregled primjene Bolonjske deklaracije u svih 48 zemalja.

"Konstatovano da postoje varijacije u primjeni principa Bolonjske deklaracije, te da treba raditi na daljoj harmonizaciji unutar evropskog prostora visokog obrazovanja. U tom kontekstu, istaknuto je da je potrebno uložiti napore sa ciljem ciljem dosljedne primjene trocikličnog sistema studija (osnovne, master i doktorske studije) i primjene Lisabonske konvencije o priznavanju kvalifikacija stečenih u inostranstvu. Crna Gora je već, slijedeći većinu zemalja Evropskog prostora visokog obrazovanja, zakonom propisala novi trociklični model studija, koji uključuje osnovne studije obima 180 kredita, master studije obima 120 kredita i doktorske studije obima 180 kredita (3+2+3)", saopšteno je iz Ministarstva.

Bonus video: