Mislio da će uz člansku DPS-a doći i stan

Veselin Kandić iz Nikšića koji već 12 godina čeka krov nad glavom, objašnjava zašto je prije neku godinu promijenio stranku
458 pregleda 67 komentar(a)
Veselin i Rajka Kandić, Foto: Svetlana Mandić
Veselin i Rajka Kandić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 21.05.2012. 10:11h

Uzalud je Veselin Kandić iz Nikšića promijenio političko opredjeljenje i odlučio da uzme člansku knjižicu DPS-a, stan koji mu je prijeko potreban nije dobio.

"Kasno sam se učlanio u DPS, prije nekoliko godina, i to zbog stana. Do tada sam stalno glasao za opoziciju. Vjerovatno je to i razlog što mi članstvo u vladajućoj partiji nije pomoglo da dobijem stan. Ali, što uradim nikada se ne kajem. Spreman sam da dam glas za stan i budućnost djeteta", priča 67-godišnji Veselin koji sa suprugom Rajkom živi u jednoj sobici u Građevinskom samačkom hotelu.

Sobica u kojoj Kandići žive je puna stvari, što njihovih, što Buda Perišića koji im je dozvolio da tu borave dok se ne snađu za stan. Izvučeni krevet je jedino mjesto gdje se može sjesti i leći.

Oboje brišu suze, pričaju o teškom životu i, kako rekoše, velikoj nepravdi, pokazuju stvari nabacane jedne na druge, zamrzivač koji im služi kao ostava.

"Završio sam fakultet, srpski jezik i književnost, i otišao sa ženom u Bosnu, u Rudo, gdje sam radio kao profesor i pomoćnik direktora. Bilo nam je tamo lijepo, ali Rajku vukla nostalgija za Crnom Gorom, pa se vratismo 1980. godine i odosmo za Velimlje, gdje sam u zdravstvenoj ambulanti radio kao šef računovodstva i rukovodilac opštih i pravnih poslova pet i po godina", počinje priču Rajko.

Tamo je imao stan od 74 kvadrata, nije plaćao ni stanarinu ni komunalije, ali zbog reorganizacije ustanove, kada su se bolnica i Dom zdravlja odvojili, morao je da vrati stan i dođe u Nikšić.

"Pošto sam vratio stan, trebalo je da mi obezbijede novi i na osnovu privremenog rješenja dobio sam potkrovlje u jednoj zgradi. Tu sam živio 12 godina, ali sam nasilno iseljen 2000. godine. Pošto nijesam imao gdje sa stvarima, a tih dana sam imao i dodatnih problema – zet mi se operisao, a kasnije i umro, stvari smo smjestili prvo u bolničkom holu, a onda u garaži bolnice. Kada su me iselili, dobio sam infarkt i završio u bolnici", priča Veselin koji ima samo kćerku Draganu koja je prije 12 godina ostala udovica sa dvoje malo djece.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: