Nasilje prema LGBT osobama se prvo javlja u porodici

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije, 17. maj, obilježava se u više od 50 zemalja
9 komentar(a)
Ažurirano: 17.05.2012. 11:50h

Iako su prethodnih godina učinjeni značajni koraci u promociji ljudskih prava LGBT osoba u Crnoj Gori, one se i dalje svakodnevno suočavaju sa fizičkim, verbalnim nasiljem, diskriminacijom, prijetnjama i uznemiravanjem, poručili su iz NVO "Juventas”povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije.

Program direktorica te organizacije Jelena Čolaković kazala je da se nažalost nasilje i diskriminacija prvo javlja u samim porodicama LGBT osoba.

Na današnji dan prije godinu dana kada smo obilježavali Svjetski dan protiv homofobije koncertom u KIC "Budo Tomović" NN lice, osoba ili osobe, bacio je suzavac pokušavši da prekine sam skup

Projekt koordinator "Juventasa" Danijel Kalezić podsjetio je na sve dokumentovane slučajeve kršenja ljudskih prava LGBT osoba tokom prošle i ove godine. On je dodao da će ta organizacija uskoro objaviti izvještaj u kojem će biti obrađeni ti slučajevi, ali i cjelokupna situacija u državi kada su u pitanju prava LGBT osoba.

"Na današnji dan prije godinu dana kada smo obilježavali Svjetski dan protiv homofobije koncertom u KIC "Budo Tomović" NN lice, osoba ili osobe, bacio je suzavac pokušavši da prekine sam skup. Godinu dana poslije tog incidenta kao organizatori nemamo informaciju da li je išta urađeno na otkrivanju počinioca, da li je kvalifikovano krivično djelo i osoba ili osobe koje su uradile to krivično djelo i dalje su nekažnjeni", kazao je Kalezić.

Predstavnici "Juventasa" podsjetili su i na fizičko nasilje koje su pretrpjele dvije lezbejke iz Srbije na ljetovanju u Herceg Novom, nakon čega su bile smještene u Sigurnu žensku kuću

Tokom prošle godine većina slučajeva nasilja prema LGBT osobama desila su u okviru porodice. Jedan od problema, kako je kazao Kalezić, je i govor mržnje na internetu koji se dešava kontinuirano na onlajn medijima i ostaje nesankcionisan. Istakli su i da od oktobra prošle godine nijesu dobili povratnu informaciju iz tužilaštva šta je urađenu povodom prijave za ispisivanje uvredljivih grafita i poruka u Podgorici.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije, 17. maj, obilježava se u više od 50 zemalja, a cilj je da se javnosti podsjeti na štetu koju homofobija nanosi društvu i da se protiv nje treba otvoreno boriti. Slogan ovogodišnje Juventasove kampanje “Živi svoj život” predstavlja poziv i poruku LGBT osobama da ne traže razlog zbog kojeg bi se trebali odreći sebe i potpasti pod pritisak društva. Kampanja je dio projekta “Zdravlje i prava” koju kroz kancelariju UNDP-a podržava Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkoloze i malarije.

Bonus video: