Za loše rezultate kontrole pušenja, inspekcija krivi blage sudije

U Turističkoj inspekciji nisu zadovoljni stanjem na terenu, ali “ne mogu raditi suprotno zakonskim ovlašćenjima"
141 pregleda 2 komentar(a)
pusenje, Foto: Vesko Belojević
pusenje, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 17.05.2012. 07:53h

Turistička inspekcija dala je maksimum kada je u pitanju kontrola poštovanja Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda u ugostiteljstvu, a kritike na njen račun ne stoje, saopšteno je iz te inspekcije.

"Turistička inspekcija je pokazala svoju odlučnost da zakon zaživi i da se poštuje, kako od strane ugostitelja, tako i od strane gostiju koji iste posjećuju"

"Turistička inspekcija je pokazala svoju odlučnost da zakon zaživi i da se poštuje, kako od strane ugostitelja, tako i od strane gostiju koji iste posjećuju. Aktivnosti inspekcije su bile usmjerene na sankcionisanje ugostitelja koji dozvoljavaju konzumiranje duvanskih proizvoda u zatvorenom prostoru i gostiju, tj. fizičkih lica koja ne poštuju odredbe navedenog zakona”, kazali su iz inspekcije.

Turistička inspekcija je napomenula da ni oni nijesu zadovoljni stanjem na terenu, ali “ne mogu raditi suprotno zakonskim ovlašćenjima, već, naprotiv, moraju poštovati zakon koji je na snazi i koji je volja i odluka većine”.

Šta je 500 eura?

"Nepoštovanje zakona od strane ugostitelja nije posljedica lošeg rada inspektora na terenu. Inspektori ne mogu i ne smiju prekoračiti svoja ovlašćenja i nadležnosti, već djelovati samo u okviru koji im zakon propisuje, a to je izricanje novčane kazne na licu mjesta samo u iznosu od 500 eura za pravna lica ili 150 eura za preduzetnike. Mogućnost izricanja kazne od 5.000, 10.000 ili 20.000 eura, kojom bi inspektor 'natjerao' ugostitelja da poštuje zakon, data je sudijama Područnog organa za prekršaje”, kazali su iz inspekcije.

Iz tog razloga inspketori su, kako piše u saopšenju, do sada podnijeli 98 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, od čega su samo tri slučaja riješena, a stranke su kažnjene minimalnim iznosom od 500 eura.

"Tokom zimskog perioda inspekcijski nadzor se vršio svakodnevno: u jutarnjim i noćnim časovima; u redovnim i akcijskim aktivnostima; radnim danima i tokom vikenda. Protiv subjekta koji su zatečeni u prekršaju izdali smo 302 prekršajna naloga u ukupnom iznosu od 59.500 eura”, saopštili su iz inspekcije.

Vlada je nedavno usvojila Predlog zakona o taksama, kojim se uvodi porez za ugostitelje koji odluče da dopuste pušenje u svom lokalu, a što je izazvalo nezadovoljstvo u zdravstvenom resoru. To je u suprotnosti Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizdova, koji je usvojen u junu, a koji zabranjuje pušenje u svim zatvorenim prostorima, uključujući i ugostiteljske objekte.

Prema Predlogu zakona o taksama vlasnici ugostiteljskih objekata koji svoj prostor prijave za konzumiranje duvanskih proizvoda plaćaće taksu od euro po kvadratnom metru.

Valja im predlog o taksama

Udruženje ugostitelja podržava Predlog zakona o taksama, kojim se daje mogućnost da ugostitelji dozvole pušenje u svojim objektima uz nadoknadu državi od jedan euro po metru kvadratnom mjesečno.

"Rješenje je u obostranom interesu, kako ugostitelja, tako i države i u potpunosti ga podržavamo", saopštio je predsjednik Udruženja Igor Milačić.

Tim stavom se Udruženje ogradilo od nezadovoljstva Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) uvođenjem novih taksi.

"Povodom stava Unije poslodavaca Crne Gore, kojim je izrazila nezadovoljstvo zbog, kako kažu, fiskalnih i administrativnih opterećenja, a u vezi s pripremom zakona kojim se dozvoljava konzumiranje duvanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima, navodimo da UPCG nije učestvovala u radu, pripremi i pregovorima u vezi sa ovim predlogom zakona”, kazao je Milačić.

On je naglasio da je evidentno da su ugostitelji bili suočeni sa drastičnim padom prometa koji je nastao primjenom Zakona o zabrani upotrebe duvanskih proizvoda.

"Bili smo primorani na smanjenje troškova, što je rezultiralo otpuštanjem jednog broja radnika, smanjenjem poreza i dopprinosa, a samim tim i manjim prilivom novca u budžet po osnovu PDV-a, poreza i doprinosa", tvrdi Milačić.

Bonus video: