ADP "Zid" poziva organizacije da koriste mogućnosti evropskog fonda

Program "Mladi u akciji" promoviše interkulturno i cjeloživotno učenje, podspješuje aktivnu participaciju mladih kroz vanjske aktivnosti...
53 pregleda 0 komentar(a)
Igor Milošević, Foto: Zoran Đurić
Igor Milošević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 16.05.2012. 14:03h

Organizacije koje zastupaju mlade u Crnoj Gori nijesu dovoljno upoznate sa mogućnostima koje nude evropski fondovi, što za rezultat ima mali broj aplikacija sa projektima iz Crne Gore, kazao je izvršni direktor Acosijacije za demokratski prosperitet "Zid", Igor Milošević.

On je na prezentaciji programa Evropske unije "Mladi u akciji", pozvao sve organizacije, zainteresovane da svoje projekte apliciraju evropskim fondovima, da se obrate "Zid-u", koji je kontakt tačka tog programa za Crnu Goru.

"Cilj nam je da podstaknemo organizacije da koriste pogodnosti programa, koji se realizuje od 2007. a trajaće do 2014. sa budžetom od 885 miliona eura. Mi nudimo pomoć u pripremi za aplikaciju, traženju partnera, kosultacije”, rekao je Milošević.

Program "Mladi u akciji" je program koji promoviše interkulturno i cjeloživotno učenje, podspješuje aktivnu participaciju mladih kroz vanjske aktivnosti i neformalno obrazovanje, proširuje pojam evropskog građanstva i razvija ključne kompetence kod mladih, ali i podstiče mlade ljude širom Evropske unije da se uključe, da svojim znanjem i vještinama doprinesu razvoju lokalnih zajednica.

Milošević je napomenuo da je od 2008. do 2010. tom programu bilo samo 47 aplikacija iz Crne Gore, a prošlo je 16 ili 17.

Jedna od ciljeva ADP "Zid" je i da se država angažuje da investira u program, jer podaci iz Srbije pokazuju da se investicija višestruko isplati.

“U Srbiji je uloženo oko 100.000 eura na podršku programu, a rezultat je bio 1,5 miliona eura za organizacije iz te države iz ovog programa”, kazao je Milošević.

On je napomenuo da se i u Crnoj Gori mogu vidjeti pozitivni efekti programa.

"Uloženo je nula eura, a kroz projekte se u državu vratilo 150.000 eura”, kazao je on.

Koordinatorka programa Ana Škoflek, kazala je da mladi i organizacije iz Crne Gore imaju mogućnost da koriste dvije od pet dostupnih akcija, i to Evropski volonterski servis i Mladi u svijetu, saradnja sa susjednim državama.

"Rokovi za predaju projekata Evropskoj agenciji su 1. febraur, 1. jun i 1. septembara, a kako bi pomogli organizacijama koje žele da apliciraju, prije roka smo pripremili obuke za pripremanje projekata, kao i asistenciju oko aplikacija", kazala je ona.

Bonus video: