Penzioner iz Kotora najbolji u gađanju kokota

Gađanje kokota je održano pred brojnim Bokeljima i strancima koji su se zadesili u gradu
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.05.2012. 19:26h

Penzioner iz Kotora Blagoje Lončarević pobjednik je tradicionalne manifestacije Gađanje kokota koja je u popodnevnim satima održana u Perastu.

Lončarević je iz malokalibarske puške iz prvog puta pogodio kokota na plutači udaljenog od obale oko 100 metara.Pedesetrogodišnji Lončarević, koji je rekao da čak ima problem sa vidom, nije skrivao zadovoljstvo današnjom, ali i ostalim manifestacijama koje govore o bokeškoj tradicija i običajima.

"Žao mi je što sam ga pogodio, ali što ću. Inače, prethodno sam imao povrijeđeno oko, pa za pogodak zahvaljujem doktoru Bjeladinoviću", kazao je Lončarević koji je inače već sedam godina član Bokeške mornarice. Prije Lončarevića je gađalo nekoliko prijavljenih, učesnika, ali njihovi pokušaji da pogode kokota su bili bezuspješni.

Ovogodišnjem pobjedniku čestitao je i Vjekoslav Barić prošlogodišnji nosilac bijelog peškira sa natpisom koji govori o uspjehu na svojevrsnoj manifestaciji kojom se obilježava pobjeda Peraštana nad Turcima 1654. godine.

Na kraju, Lončarević je po običaju prisutne častio crnim vinom . U programu je učestvovala Gradska muzika iz Tivta, kao i Bokeljska mornarica, koja je prije mise održane u župnoj crkvi Svetog Nikole, odigrala kolo.

Gađanje kokota je održano pred brojnim Bokeljima i strancima koji su se zadesili u gradu, a ovu manifestaciju ispartilo je i više stranih televizijskih ekipa.

Gađanje kokota je održano pred brojnim Bokeljima i strancima koji su se zadesili u gradu

Organizator manifestacije je Društvo prijatelja grada Perasta.

O događaju u Perastu, na koji ne gledaju blagonaklono udruženja za zaštitu životinja, bio je tema interesovanja Vladimira Perovića, poznatog reditelja sa ovih prostora.

Njegov film „Život, priključenija i održivi razvoj jednog kokota“, rađen u produkciji Centra za kulturu Tivat, bio je učesnik preko trideset evropskih i svjetskih festivala dokumentarnog filma i dobitnik šest značajnih nagrada

Galerija

Bonus video: