Kolašin: Svim učenicima devetog razreda uručeni laptop računari

"Računare vam ne dodjeljuje predsjednica Opštine, ja vam ih samo uručujem. Ne dodjeljuje vam ih ni jedna partija niti aktuelna vlast. Novac, kojim su kupljeni računari, je novac građana Kolašina."
134 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 24.05.2018. 16:44h

Svim učenicima devetog razreda gradske i nekoliko područnih osnovnih škola, predsjednica Opštine Kolašin Željka Vuksanović danas je uručila laptop računare. On je podsjetila da je odluka o kupovini računara polumaturantima donesena krajem prošle godine u Skupštini opštine (SO).

"Računare vam ne dodjeljuje predsjednica Opštine, ja vam ih samo uručujem. Ne dodjeljuje vam ih ni jedna partija niti aktuelna vlast. Novac, kojim su kupljeni računari, je novac građana Kolašina. Ova, kao i svaka bivša ili buduća vlast, tim novcem dobro ili loše upravlja. Kao i novac, kojim, već treću godinu, kupujemo udženike đacima prvacima, to je novac koji su zaradili vaši roditelji. Jedino njima treba da zahvalite", kazala je Vuksanovićeva polumaturantima.

Ona je svojim mladim sugrađanima poručila da računare treba da koriste dominantno u svrhu obrazovanja. Vuksanovićeva je podsjetila da su uručivanju računara učenicima devetog razreda predhodile, kako je kazala, opstrukcije.

Ministarstvo prosvjete i uprave osnovnih kolašinskih škola na dva zahtjeva Opštine da im se dostavi spisak učenika završnog razreda nijesu do sada odgovorili.

Predsjednik SO Aleksandar Dožić kazao je da se računari simbolično dodjeljuju na dan Ćirila i Metodija.

„Založićemo se da , svake godine, na dan Ćirila i Metodija, polumaturantima obezbijedimo poklone polumaturantima, koji će im obezbijediti lakše sticanje novih znanja.“ – kazao je Dožić.

Uručivanju računara u sali Centra za kulturu prisustvovao je i dio odbornika, u Kolašinu opozicione, Demokratske partije socijalista (DPS).

Novac za kupovinu računara obezbijeđen je zahvaljujući amandanu odbornika Bojana Zekovića, prilikom usvajanja odluke o budžetu za ovu godinu.

“U cilju unapređenja informatičke pismenosti, time i dostupnosti obrazovanja, polumaturanata i stvaranje uslova da svi naši đaci, pa i oni sa ruralnih područija imaju iste šanse za obrazovanje kao njihovi vršnjaci izdvojena su sredstva za nabavku lap-topova svim polumaturantima. Opština u skladu sa svojim mogućnostima mora pomoći da nejednakost u imovnom stanju roditelja ne postane nejednakost u dostupnosti obrazovanja djece", obrazložio je Zeković svoj amandman.

Galerija

Bonus video: