KANAT test će u materici otkriti kakav će vam dijete biti đak

OTKRIĆE: Hrvatski stručnjak najavio revolucionarni perinatalni test, značajan za otkrivanje moždane paralize djece
55 pregleda 0 komentar(a)
ultrazvuk, Foto: Kiwi.logix.cz
ultrazvuk, Foto: Kiwi.logix.cz
Ažurirano: 14.05.2012. 08:24h

Posljednja riječ nauke, kada je u pitanju perinatalna medicina, testovi nazvani KANAT koji su u mogućnosti da utvrde razvoj mozga nerođene bebe, mogli bi se uskoro primjenjivati i u Kliničkom centru Crne Gore.

Direktor poznate Ian Donald škole ulrazvuka i autor testa prof. dr Asim Kurjak kazao je “Vijestima” da će takav test umonogome doprinijeti da se preduprijedi moždana paraliza kod djece.

Prema riječima Kurjaka, nedavno su završena istraživanja testova, koja su pokazala njegova povoljna dejstva.

“Razvili smo taj test koji može reći da li plod pati i da li se ponaša drugačije nego što bi trebalo. Test ispituje funkciju mozga, nešto o čemu ništa nismo znali. Mogli smo otkrtiti sve malformacije u mozgu, ali ništa nijesmo znali kako taj mozak funkcioniše. Primjena testa govori da prijevremeni porođaji, niska porođajna težina beba ispod 2.500 grama, u 75 odsto slučajeva uzrok su moždane paralize”, kazao je Kurjak.

Testovi, prema njegovim riječima, mogu predvidjeti kakvo će dijete biti đak u školi, i to još u materici.

„Test se ispituje u 10 međunarodnih univerzitetskih centara, i iznenađujuće je dobra podudarnost njihovih istraživanja"

„Test se ispituje u 10 međunarodnih univerzitetskih centara, i iznenađujuće je dobra podudarnost njihovih istraživanja. Želimo da on postane rutinski neurološki indeks, koji će biti primijenjen na svaku trudnicu. Ispitivanja će trajati 8-10 minuta duže, ali će dati podatke koje niti jedna metoda koju danas imamo u nadzoru trudnoće ne daje”, kazao je Kurjak.

10 odsto moždanih paraliza nastaje u aktu rađanja

Rezultati će, osim podataka o funkciji mozga, dati i informaciju o porijeklu eventualnog oštećenja. Profesor Kurjak smatra da se uzrok mentalne paralize djece, čak u 90 odsto slučajeva, javlja još u materici.

„Dugi niz stoljeća vjerovali smo da je uzrok u činu porođaja, a sad je otkriveno da samo 10 odsto moždanih paraliza nastaje u aktu rađanja. To ima i sudsko-medicinski značaj, jer nijesu krivi doktori koji su vodili porođaj, već je uzrok nastao ranije. Naš tim je našao da čak i ako fetus sam stisne pupčanik u prvih 20 nedjelja trudnoće kada je mozak nezreo, taj kratkotrajni smanjeni dotok krvi neće uništiti plod, ali će mozak biti oštećen”, kazao je Kurjak.

Ultrazvuk aparat koji se koristi za testiranje je standardni, četvorodimenzionalni, a upotrebljava se posebna sonda. Kurjak je kazao da nije toliko bitan kvalitet aparata, već je važnije iskustvo ljekara koji primjenjuje test.

Asim Kurjak

Ukoliko otkriju probleme u funkciji mozga kod nerođene bebe, kako je objasnio, ljekari će ići sa terapijom koja ubrzava sazrijevanje mozga, a ako je blizu termina i plod zreo, uradiće prijevremeni porođaj, ne ostavljajući još vremena za oštećenja.

„Ako mi saznamo i pet dana prije prođaja, sasvim će drugi biti postupak liječenja, nego ako se sazna dvije godine nakon rođenja, kada je, nažalost, kasno”, kazao je Kurjak.

Ultrazvuk bitan u vođenju trudnoće

Kurjak je rekao da očekuje da će koristi od testova uskoro imati i crnogorske porodilje, a u planu je da jedan o ljekara Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCCG, ode na edukaciju u Zagreb i Dubai, kako bi se upoznao sa korišćenjem testa.

Krujak je direktor Ian Donald škole ultrazvuka, koja ima svoje centre u 73 države svijeta. Škola djeluje i u Crnoj Gori od 2009. godine, a nedavno je održana radionica, na kojoj su predavači bili iz nekoliko vodećih zemalja svijeta poput Japana, Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske.

„Crnogorska Ian Donald škola je među nauglednijima, masovno posjećena sa izvanrednim svjetskim imenima"

„Crnogorska škola je među nauglednijima, masovno posjećena sa izvanrednim svjetskim imenima, a jednako toliko i iz susjednih zemalja”, kazao je Kurjak.

On je naglasio značaj ultrazvuka u vođenju trudnoće, pomoću kojeg se otkrivaju abnormalnosti ploda i omogućava liječenje prije rođenja.

„Nekad je preživljavalo samo ono što je moglo preživjeti, a danas djeca preživljavaju i sa 500 grama, djeca sa nekim oštećenjima od kojih su ranije umirala. Dinamičan je razvoj struke koja brine o budućoj majci i njenom nerođenom i novorođenom čedu. Dobro vođena trudnoća može prevenirati duševne zaostalosti”, kazao je Kurjak.

Podrška stručnjaka

Profesor Kurjak vjerovatno je najpoznatiji hrvatski ljekar u svijetu, a za njegovo ime vezuju se zasluge što se dijagnostifikovanje u ginekologiji pomoću kolor doplera primjenjuje u gotovo svakoj klinici za ginekologiju, ali i skandali u Hrvatskoj sa presađivanjem jajnih ćelija bez znanja pacijentkinja i osuđujuća presuda zbog zataškavanja ljekarske greške. U zatvor nije otišao usljed zastarenja postupka.

U prošloj deceniji profesora su optuživali i za plagiranje naučnih radova, što nije dokazano, a u međuvremenu je Kurjak otišao u penziju.

S druge strane, podrška i uvažavanje stručne javnosti nijesu izostali, pa su ga najveći stručnjaci iz perinatalne medicine 2011. godine proglasili za najboljeg akušera na svijetu.

Nagrada koja mu je dodijeljena na Svjetskom kongresu perinatalne medicine obrazložena je izuzetnom naučnom produktivnošću Kurjaka u oblasti perinatalne medicine, objavivši više od 350 originalnih naučnih radova koji su citirani više od 4.000 puta.

Posebno se naglašava njegovo djelovanje na području ultrazvučne dijagnostike kao i osnivanje međunarodne škole ultrazvuka u Dubrovniku koja djeluje širom svijeta.

Uskoro i studije

Prema riječima Kurjaka, dogovorena je saradnja i sa Medicinskim fakultetom u Podgorici, pa bi uskoro trebalo da budu osnovane zajedničke studije sa Medicinskim fakultetom u Dubrovniku, čiji je dekan, upravo iz oblasti perinatalne medicine.

„Kurs će trajati godinu dana, a pohađaće ga od 12 do 15 kandidata iz Crne Gore, a dobiće međunarodnu diplomu. Sada slijedi formalno-pravna procedura i na dobrom smo putu da to realizujemo”, kazao je Kurjak.

Kurs pohađalo 60 ljekara

Direktorka crnogorske škole prof. dr Snežana Crnogorac kazala je da je ove godine bilo oko 60 polaznika, koji su imali čast da čuju eminentne predavače iz cijelog svijeta.

„Škola je dala odgovore kako da počnemo i mogućnost da se ljekari usavrše i ispituju strukturne promjene u funkciju mozga nerođenog djeteta”, kazala je Crnogorac.

Bonus video: