Nikčević i Šiljak nastavili štrajk glađu uprkos zdravstvenim problemima

“Pritisak mi je bio baš visok, i svakog dana nam je sve lošije, ali odlučili smo da ne odustajemo po cijenu života”
105 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.05.2012. 17:31h

Iza Ranka Nikčevića i Ljubisava Šiljka iz Straševine, četvrti je dan štrajka glađu zbog štete koju njihova imanja već godinama trpe usljed izlivanja donjeg toka rijeke Mrkošnice. Iako u sve lošijem stanju, Nikčević je odbio medicinsku pomoć, dok je Ljubisav, koji je inače dijabetičar već jednom bio u bolnici. No i pored svega njih dvojica su uporni da istraju u svojoj borbi.

“Pritisak mi je bio baš visok, i svakog dana nam je sve lošije, ali odlučili smo da ne odustajemo po cijenu života”, poručio je Nikčević.

On je dodao da su i druge komšije pokušale da im se pridruže u gladovanju, ali su ih, kaže Nikčević, lično spriječili u tome.

“Nema potrebe da još neko ugrožava svoje zdravlje zbog ovog problema. Neću da dozvolim da mi neko umre ispred kućnog praga. Dovoljno je što imam njihovu podršku i što su potpisi pedeset porodica dostavljeni Elektroprivredi i Opštini“, objasnio je Nikčević.

Mrkošnica, naime, plavi imanja osam mještana Straševine, a njagore je što kada se voda povuče, ostanu blato, smeće i crkotine, zbog čega ne mogu da koriste zemlju, jer je kažu zatrovana. Nikčevićima su, kako tvrde, od posljedica zagađenog zemljišata uginule tri krave i vo. Godinama su se obraćali Elektroprivredi i Opštini, ali na njihove zahtjeve niko nije odgovorio.

Traže odštetu i eksproprijaciju

Do prije nekoliko godina EPCG je plaćao obeštećenje 507 eura godišnje nakon odluke Osnovnog suda u Nikšiću, ali je to ukinuto od kada se promijenio vlasnik, zbog čega su Nikčevići podnijeli novu tužbu.

Od Elektroprivrede Crne Gore mještani sad traže isplatu odštete, kao i eksproprijaciju zemljišta.

„Niko od nadležnih iz Elektroprivrede nam se nije obratio. Niko ni iz Opštine ne obraća pažnju na nas. Izgleda da imaju važnijih poslova. Ako su drugi poslovi važniji od ljudskih života, neka im bude. Ja odustati neću“, poručio je Nikčević i dodao da ga je od početka gladovanja jedino posjetio predsjednik Opštinskog sindikata Branko Gardašević.

Galerija

Bonus video: