Kolašinac ukazao đacima na opasnosti bolesti zavisnosti

On im je kazao da uz drogu, alkohol i cigarete ne mogu stavarati srećne porodice, ne mogu uživati u poslu kojim se bave i ne mogu biti odgovorni prema ljudima koje vole
137 pregleda 0 komentar(a)
Kolašin tribina bolesti zavisnosti, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin tribina bolesti zavisnosti, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 24.05.2018. 14:30h

Ja sam Nebojša Ćetković i ja sam bivši zavisnik - tako je četrdesetdvogodišnji Kolašinac započeo svoju životnu priču pred učenicima SMŠ „Braća Selić“. On je govorio u okviru tibine „Borba protiv bolesti zavisnosti i učešće mladih u proceima odlučivanja“, koju su organizovale nevladine organizacije (NVO) „Novi početkak“ i „Klasterska inicijativa“.

„Shvatite da svaka bolest zavisnosti nosi mnogo bola i mnogo patnje. Dvije godine sam odlučio da prekinem sa tim. Spasavao sam se od heroina, kokaina i alkohola. Uspješno sam se vratio s puta samodestruktivnosti. Nikad više nijesam pokelekao i nijesam se vratio u taj pakao. Molim vas da budete moji saborci u borbi protiv velikog zla, što bolesti zavisnosti i jesu", poručio je Ćetković srednjoškolcima.

On im je kazao da uz drogu, alkohol i cigarete ne mogu stavarati srećne porodice, ne mogu uživati u poslu kojim se bave i ne mogu biti odgovorni prema ljudima koje vole. Ćetković je govorio o važnosti rada na sebi i bavljenja sportom. Podsjetio je na broj života, koji su, kako je rekao, izgubljeni ili uništeni drogom, alkoholom i nikotinom.

Petar Marašević iz Uprave policije govorio je o načinima na koji se policija suprostavlja bolestima zavisnosti. On je istakao važnost uključivanja svih segmenata društva u tu borbu.

Prema riječima Maraševića, veliki problem je što mladi sve ranije dolaze u kontakt sa narkoticima.

Na tribini su govorili psihološkinja Katrina Puletić i Balša Cvetković iz NVO „Klasterska inicijativa“, koji su za jesen ove godine najavili niz radionica, čija su ciljna grupa srednjoškolci, a čija će tema biti upravo prevencija bolesti zavisnosti.

O iskušenjima pred kojima se nalaze i kako d aih izbjegnu vršnjacima je pričala i srednjoškolka Marija Mijović.

Bonus video: