Opština: Merdović znao sve na vrijeme oko prodaje Cvjetnog parka

“Sud je na ovaj način još jednom potvrdio svojinsko pravni status privremenih objekata i zemljišta u smislu potvrđivanja vlasništva"
290 pregleda 3 komentar(a)
Cvjetni park Berane, Foto: Rabrenović
Cvjetni park Berane, Foto: Rabrenović
Ažurirano: 09.05.2012. 17:58h

Povodom teksta „Policija odbila da asistira“ reagovali su iz kabineta predsjednika Opštine.

“Odgovorno tvrdimo da je postupak prodaje placa na lokaciji pored Cvjetnog parka sproveden na zakonit i transparentan način. Podsjećamo da se po usvajanju DUP-a za Opštinu Berane kojim je, pored ostalog, proglašen javni interes i definisan način uređenja pomenute lokacije, na kojoj je DUP–om Stari grad predviđena izgradnja stambeno-poslovnog objekta, pristupilo realizaciji plana.

Poslije ovoga, u skladu sa Zakonom o državnoj imovini tražena je i dobijena prethodna saglasnost od Vlade o prometovanju urbanističke parcele. Na sjednici Skupštine opštine donijeta je odluka o prodaji zemljišta kod Cvjetnog parka, na kome su smješteni objekti privremenog karaktera. Odbornici SO o ovome su raspravljali gotovo čitav dan, a tok sjednice je direktno prenosio lokalni radio, tako da su građani i na ovaj način bili upoznati sa svim detaljima u vezi sa ovim postupkom. Nakon toga, u skladu sa zakonom raspisan je javni poziv (tender), koji je objavljen u dnevnom listu „Pobjeda“, u kojem inače Opština objavljuje gotovo sve tendere, javne pozive i drugo, kao i na sajtu Opštine Berane. Znači, u potpunosti je ispoštovana kompletna procedura u vezi sa ovim poslom i tvrdnjama da je nešto rađeno netransparentno i tajno su zlonamjerne i smišljene” navodi se u reagovanju.

Vlasnici bili dužni da uklone objekte

Kako se napominje, u sudskom postupku koji je vođen po predlogu korisnika privremenih objekata, Osnovni sud u Beranama je i u prvostepenom i drugostepenom postupku donio sudske odluke kojima je zahtjeve predlagača za određivanje privremene mjere odbio kao neosnovane i time potvrdio ispravnost svih opštinskih odluka u vezi sa uklanjanjem privremenih objekata sa pomenute lokacije.

“Sud je na ovaj način još jednom potvrdio svojinsko pravni status privremenih objekata i zemljišta u smislu potvrđivanja vlasništva"

“Sud je na ovaj način još jednom potvrdio svojinsko pravni status privremenih objekata i zemljišta u smislu potvrđivanja vlasništva da se izgradnjom privremenog objekta na tuđem zemljištu ne može steći pravo svojine nad istom, niti pravo trajnog korišćenja zemljišta ispod objekta, već je to pravo, rješenjem o lokaciji i rješenjem o izgradnji objekata privremenog karaktera, isključivo regulisano između vlasnika zemljišta, u ovom slučaju Opštine Berane, i korisnika privremenih objekata. Uz to, vlasnici privremenih objekata su shodno potpisanim ugovorima, rješenjem o lokaciji i rješenjem o izgradnji objekata, nakon usvajanja i realizacije DUP-a, bili dužni da pomenute objekte o svom trošku uklone sa opštinskog zemljišta“, ističe se u reagovanju.

Čudi da potpredsjednik nije informisan

Kako se dodaje u reagovanju, čudi da bivši potpredsjednik Opštine Berane, Radivoje Merdović, nije informisan oko prodaje zemljišta na lokaciji kod Cvjetnog parka.

“On je bio prisutan na sjednicama SO Berane gdje su donesene odluke o usvajanju DUP-a Stari grad i o prodaji pomenute urbanističke parcele. Svoje eventualno neslaganje trebalo je tada da saopšti javno, a ne nakon odlaska u Podgoricu. Vjerovatno to nije uradio iz razloga što i sam u neposrednoj blizini posjeduje lokal privremenog karaktera koji je u međuvremenu, pošto mu je nadograđeni dio jednom porušen, opet, bez dozvole, proširio. Merdović, za pet godina potpredsjednikovanja, osim ličnih beneficija koje je ostvario, a koje nijesu male, ničim drugim nije doprinio radu lokalne uprave i razvoju grada. Da je vodio računa u interesu Berana, kadrovski stan koji je dobio od Opštine vratio bi i ustupio nekom drugom kadru koji bi ostao da živi i doprinosi razvoju sredine u kojoj živi”, zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: