Nekadašnji Titov "Daglas" plijeni vanvremenskom ljepotom

Spektakularni oldtajmer – jedini putnički DC-6 koji trenutno leti u svijetu, danas pripada ekskluzivnom klubu starih vazduhoplova „The Flying Bulls“ (Leteći Bikovi) iz Salcburga
356 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 24.05.2018. 13:53h

Jedan od najspektakularnijih starih vazduhoplova na svijetu – bivši predsjednički avion jugoslovenskog vođe Josipa Broza Tita, šezdeset godina stari „douglas DC-6B“, sletio je danas na aerodrom Tivat.

Spektakularni oldtajmer – jedini putnički DC-6 koji trenutno leti u svijetu, danas pripada ekskluzivnom klubu starih vazduhoplova „The Flying Bulls“ (Leteći Bikovi) iz Salcburga, a koji je u vlasništvu čuvenog multinacionalnog proizvođača energetskih napitaka „Red Bull“. Vlasnik te kompanije, austrijski milioner Ditrih Matešic, veliki je zaljubljenik u stare avione, a nekadašnji Titov predsjednički DC-6 krunski je dragulj njegove impozantne kolekcije.

Ovaj avion, ofarban u prepoznatljive boje i sa logom „Red Bulla“, danas se koristi za promotivne i VIP letove, a redovan je učensik i brojnih vazduhoplovnih sajmova gdje impresionira publiku svojim izgledom, starom tehnologijom i načinom letjenja koji je potpuno stran današnjim modernim mlaznim avionima.

JWPlayer video mesto

DC-6, koji sada nosi austrijske civilne oznake OE-LDA, danas je u Tivat doletio iz Beča, a sa njim je doputovalo tridesetak putnika od kojih su neki bili obučeni u duhu pedesetih godina prošlog vijeka kada su avioni DC-6 bili veoma popularni i letjeli brojne interkontinetalne linije.

Među putnicima bilo je i članova porodice nekih od najboljih „Red Bullovih“ radnika porijeklom iz bivše SFRJ koje je vlasnik kompanije nagradio nesvakidašnjim izletom do Crne Gore. Oni su uživali u letu smješteni u udobnim foteljama i okruženi salonom napravljenim u masivnom drvetu, a pićem i hranom poslušivale su ih stjuardese obučene u uniforme dizajnirane u duhu pedesetih.

Dolazak starog DC-6, čiji se polirani alumijumski trup presijavao na suncu, a neponovljivi zvuk i potmula tutnjava njegova četiri velika radijalna klipna motora „Pratt&Whitney“ ukupne snage 10.000 konja, bili su danas glavna atrakcija na tivatskom aerodromu.

Putnici koji su se ukrcavali u ostale avione parkirane na platformi pored starog „douglasa“, sa zanimanjem su ga zagledali i komentarisali, a priliku da obiđe ovaj jedinstveni vazduhoplov nije propustio ni direktor aeroodroma Rade Marić koji je kao bivši vojni pilot, bio posebno impresioniran ovom starim mašinom.

Avion je danas naprabio par kraćih promotovnih letova iznad Crnogorskog primorja, a posebno atraktivan bio je njeg tzv. flyby prolaz u niskom letu iznad piste tivatskog aerodroma, koji je oduševio posmatrače. Avion će se u Crnoj Gori zadržati do dannas kada se vraća u Beč, a postoji šansa da ga u Tivtu danas obiđe i jedan od njegovih posljednjih pilota koji su u njemu vozili Tita, 96-godišnji Beograđanin kojeg je pronašla kompanija „Red Bull“ i nakon skoro pola vijeka, probala da ga ponovno susretne sa njegovom starom letjelicom.

Inače, Titov DC-6 proizveden je 1958. i bio je posebno konfugurisan za VIP transport, a jugoslovenski predsjednik u njemu je tokom narednih deset godina letio 55 puta i proveo skoro 158 sati leta. Avion se prestao koristiti za potrebe šefa jugoslovenske države 1969. kada ga je zamijenio novi, moderniji mlazni avion tipa SE-210 „caravelle“.

Vlada SFRJ je stari DC-6 1975. prodala Vladi Zambije gdje je on korišten kao predsjednički avion zambijskog lidera dr Keneta Kaunde. U vlansištvo Ditriha Matešica i kluba „Flying Bulls“, nekadašnji Titov avion dolazi 2004. godine, a austrijski biznismen ga je kompletnog obnovio i restaurirao, opremio novim mnotorima i dodao mu dio savremene elektronske navigacijske i komunikacijske opreme, ali je stari DC-6 u osnovi, ostao isti kakav je bio i prije 60 godina kada je izašao iz fabrike u SAD.

Galerija

Bonus video: