Štafeta bratstva i jedinstva krenula iz Nikšića

I dok su mlađi Nikšićani sa simpatijama gledali šta se to dešava na platou ispred Robne kuće, oni stariji su sa uzdahom pričali o nekim boljim vremenima
204 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.05.2012. 16:55h

U Nikšiću vrijeme kao da je stalo. Dok je na razglasu išla himna „Hej sloveni“ na platou ispred Robne kuće vijorile su se zastave. Neki „novi klinci“ visoko su podigli zaboravljene trobojke, dok su Titovi pioniri nosili slike doživotnog predsjednika SFRJ.

I dok su mlađi Nikšićani sa simpatijama gledali šta se to dešava na platou ispred Robne kuće, oni stariji su sa uzdahom pričali o nekim boljim vremenima kada „smo svi bili jednaki i živjeli bolje“.

Povodom 120 godina od rođenja Josipa Broza Tita Liga antifašista Jugoistočne Evrope i JKPCG organizovali su „Štafetu bratstva i jedinstva“ koja je juče u 16 časova krenula na put po Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji.

„Tito nam je poručio da čuvamo bratstvo i jedinstvo kao zenicu oka svoga. On je znao šta to znači, ali mi te riječi nijesmo dovoljno shvatili i desilo se šta se desilo. Nastale su nove države na prostoru Jugoslavije. Pokidane su veze među narodima, građanima, drugovima i prijateljima. Moramo ispraviti grešku – prikupimo snagu i krenimo ponovo Titovom stazom koju smo napustili“, poručio je predsjednik CK JKPCG Radislav Stanišić.

Luka nosio štafetu

Sedmogodišnji Martin Radosavljević sa kapom na glavi, maramom oko vrata i zastavom u ruci čekao je da donesu štafetu.

„Kapu sam sašio, a maramu mi je dala drugarica. To su nosili Titovi pioniri“,ponosno je kazao Martin.

Ksenija Đurković, koja je tri godine mlađa od Martina, čvrsto je držala Titovu sliku.

„Ovo je Tito-partija. O njemu mi je pričala baka“, kazala je Ksenija.

Luka Sekulović, kome je pripala čast da prvi ponese štafetnu palicu nije krio ponos i zadovoljstvo.

„Ponosan sam što mi se ukazala prilika da nosim štafetu mladosti i što sam najmlađi delegat Lige antifašista Jugoistočne Evrope koja“, kazao je šesnaestogodišnji Luka i poručio da komunisti nijesu „izumrla vrsta“.

„Ima nas komunista još. U Crnoj Gori nas ima nekoliko hiljada a u Nikšiću preko hiljadu“, kazao je Radislav Stanišić

„Ima nas komunista još. U Crnoj Gori nas ima nekoliko hiljada a u Nikšiću preko hiljadu“, kazao je njegov stariji partijski kolega Radislav Stanišić.

I dok su preko razglasa išle partizanske pjesme Luka je uzeo štafetu, visoko je podigao i krenuo da napravi počasni krug. Ispraćen aplauzima, ali i pogledima simpatije, Luka je u društvu „prekaljenih“ komunista napravio krug do Skvera nakon čega je štafeta otišla za Plužine, grad koji je jedini u Crnoj Gori koji ima odbornika u parlamentu iz redova komunista.

"Putovaće" automobilom

U Željezari u Zenici urađene su dvije štafete. Jedna je iz Bihaća došla u Nikšić odakle će obići sve gradove Crne Gore, Makedonije i Srbije dok će druga štafeta proputovati Sloveniju, Hrvatsku i BiH. Te dvije štafete će se sresti 25. maja u Smederevu i odatle će jedna otići u muzej ’25. maj’ u Beogradu a druga u Kumrovec gdje će ostati u Titovoj rodnoj kući.

Zbog nedostatka finansijskih sredstava manifestacija neće biti organizovana kao nekada niti će biti trčanja i prenošenja iz ruke u ruku, već će se štafeta iz grada u grad „putovati“ automobilom.

Iako su komunisti pozvali predsjednika države Filipa Vujanovića i prvog čovjeka Nikšića Nebojšu Radojičića da zajedno isprate štafetu na put bratstva i jedinstva juče se nije pojavio niko od pozvanih.

Galerija

Bonus video: