Jana Mitrović najbolja među diplomcima farmacije u Italiji

Zadovoljstvo je, kako kaže, što je na taj način i predstavila Crnu Goru i dokazala da crnogorsko obrazovanje može dati ulaznicu za uspjeh u svijetu
125 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.05.2012. 17:03h

Podgoričanka Jana Mitrović u nedjelju je dobila nagradu za najboljeg diplomiranog farmaceuta u Italiji, koju dodjeluje italijanska Nacionalna federacija asocijacija mladih farmaceuta (FENAGIFAR).

Značaj prestižne nagrade je tim veći jer je konkurencija bila izrazito jaka, a činili su je najbolji diplomci farmacije iz cijele države.

Da je Mitrović ipak najbolja odlučila je Komisija, koju su osim predstavnika FENAGIFAR-a činili i predstavnici Federacije reda farmaceuta Italije (FOFI) i Asocijacije studenata farmacije Italije (AISFA).

“Nagradu u novčanom iznosu od 1.000 eura, koja se prvi put dodjeljuje, uručio mi je predsjednik FENAGIFAR-a Klaudio Distefano, na kongresu te organizacije, koji je održan u sklopu trodnevnog sajma COSMOFARM-a u Rimu, najvažnijeg evropskog sajma farmacije”, kazala je Mitrović.

Ona je objasnila da je njen fakultet, koji je dio poznatog rimskog Univerziteta "La Sapienca", kandidovao kao diplomca sa najvećom prosječnom ocjenom među farmaceutima.

Posebno je zadovoljstvo, kako je kazala, što je na taj način i predstavila Crnu Goru

“Komisija za dodjelu nagrade je odlučila da sam ja najbolji diplomirani farmaceut za ovu školsku godinu i veoma sam srećna zbog tog izuzetnog priznanja, naravno ne zbog novčane nagrade, već jer se radi o veoma važnom priznaju u akademskoj zajednici Italije”, kazala je Mitrović.

Predstavila i Crnu Goru

Posebno je zadovoljstvo, kako je kazala, što je na taj način i predstavila Crnu Goru i dokazala da crnogorsko obrazovanje može dati ulaznicu za uspjeh u svijetu, ali uz mnogo ličnog rada i odricanja.

Ona je objasnila da je Fakultet, na kojem je studirala, visoko rangiran po kvalitetu studija, ali s obzirom na to da pripada najvećem univezitetu u Italiji, i jednom od najvećih u Evropi, ponekad ima poteškoća na administrativnom nivou.

“Pohađala sam petogodišnje studije farmacije na Univerzitetu 'La Sapienca' u Rimu i sada sam magistar farmacije. Tezu “Novi aktivatori sirtuina: dizajn, sinteza i biološka procjena”, koju sam pripremala godinu dana u laboratoriji hemijske sinteze odbranila sam pred desetočlanom komisijom 27. marta, sa najboljom mogućom ocjenom 110 plus”, kazala je Mitrović.

Ostaje u Rimu

Odlazak na studije u Italiji nakon školovanja u gimnaziji "Slobodan Škerović", Mitrović je objasnila nemogućnošću da željene studije farmacije upiše u Crnoj Gori.

"Nijesam imala mogućnost da studiram farmaciju u Podgorici, jer je taj fakultet otvoren godinu dana kasnije. Izabrala sam Italiju da bih naučila i treći strani jezik, zbog blizine Crnoj Gori, pa i zbog toga što je u neku ruku još aktuelna drevna izreka - svi putevi vode u Rim”, kazala je ona.

Nekoliko sedmica prije završetka studija, kako je kazala, počela je i da stažira u jednoj rimskoj apoteci, gdje će ostati do polaganja italijanskog državnog ispita u julu ove godine.

“Vjerovatno ću nastaviti sa radom u Rimu, jer već imam nekoliko ponuda za posao, pogotovo nakon prestižne nacionalne nagrade"

“Vjerovatno ću nastaviti sa radom u Rimu, jer već imam nekoliko ponuda za posao, pogotovo nakon prestižne nacionalne nagrade koju sam upravo dobila”, kazala je ona.

U njenim planovima je i nastavak školovanja, pa naredne školske godine, uz posao, planira da upiše i studije nutricionizma u Rimu.

“Riječ je o komparativnoj disciplini sa farmacijom i medicinom, jer dolazi vrijeme kada se udaljavamo od liječenja bolesti klasicnim terapijama ljekovima, a približavomo se terapiji “wellness”. Ona ne koristi nužno ljekove, već odgovarajuće supstance iz namirnica koje pomažu da se ljudi generalno osjećaju zdravije i bolje. Nutricionizam ima centralnu ulogu u proučavanju uticaja hrane na ljudsko zdravlje, kao i u istraživanju interakcija između namirnica i klasičnih ljekova”, kazala je Mitrović.

Povratak u Crnu Goru trenutno joj nije na vrhu prioriteta i o tome, za sada, ne razmišlja.

“Ali se ipak nadam da će mi se u budućnosti, kad prikupim još znanja, ukazati prilika da sarađujem sa crnogorskim institucijama u oblasti farmacije i nutricionizma i da doprinesem njihovom razvoju”, zaključila je Mitrović.

Bonus video: