Amfilohije: Bez kralja ne valja

Amfilohije je dodao da je istim povodom neophodna i značajna obnova hrama Svetog Petra Cetinjskog, Njegoševe kapele na Lovćenu
71 pregleda 0 komentar(a)
Amfilohije, Foto: Savo Prelević
Amfilohije, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.05.2012. 09:48h

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je na proslavi Đurđevdana na, kako je rekao, “trostruku obnovu Crne Gore” koja bi, po njegovom mišljenju, podrazumijevala i obnovu Kraljevine Crne Gore i vraćanje dinastije Petrović na čelo crnogorske države - prenijela je Svetigora pres.

Crna Gora se “nalazi na raspeću od kada je nestalo kraljevine”, kazao je Amfilohije nakon blagosiljanja slavskog kolača u crkvi Svetog velikomučenika Georgija u njeguškom selu Erakovići.

"Nasušna je potreba da se, povodom 200. godišnjice rođenja mitropolita Petra Drugog Petrovića Njegoša obnovi ovaj sveti hram, zadužbinu Toma Markova, oca Petra Drugog Petrovića Njegoša", rekao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Amfilohije je dodao da je istim povodom neophodna i značajna obnova hrama Svetog Petra Cetinjskog, Njegoševe kapele na Lovćenu.

Da bi se sve to obnovilo, neophodno je obnoviti Kraljevinu Crnu Goru, jer onda kada je nestalo kraljevine, Crna Gora se našla na raspeću.

Mitropolit Amfilohije je podsjetio na narodnu izreku: bez kralja ništa ne valja.

"Da bi se sve to obnovilo, neophodno je obnoviti Kraljevinu Crnu Goru, jer onda kada je nestalo kraljevine, Crna Gora se našla na raspeću, i 1918, i kada je ubijen unuk kralja Nikole, sin Zorkin Aleksandar Karađorđević u Marselju. Od tada je krenulo niz brdo i Crnoj Gori i ondašnjoj Kraljevini Jugoslaviji, da bi poslije uništenja Kraljevine 1945. godine bezbožnici i nevjernici zauzeli vlast, a plodovi toga vidimo koji su i kakvi su", objasnio je vladika.

"Razvezalo se klupko evropskih i svjetskih vjetrova, razorili su narod i njegovu dušu ugrozili – i mi smo se danas našli na ovom bespuću. Prema tome - obnova hrama svetorodne dinastije Petrovića, obnova crkve Svetoga Petra Cetinjskoga na Lovćenu, a i obnova na pravi i istinski način Crne Gore. Bez kralja ništa ne valja",poručio je Amfilohije na Njegušima.

Bonus video: