Djecu sa smetnjama u razvoju treba na vrijeme voditi doktoru

Purišić kaže da na području plavske opštine ima oko 40 djece i omladine sa smetnjama u razvoju
149 pregleda 0 komentar(a)
Udruženje roditelja, djece i omladine sa smetnjama u razvoju Plav, Foto: Amil Ibrahimagić
Udruženje roditelja, djece i omladine sa smetnjama u razvoju Plav, Foto: Amil Ibrahimagić
Ažurirano: 07.05.2012. 03:28h

Podstaknut stalnim radom sa svojim djetetom sa smetnjama u razvoju, Enes Purišić je nedavno osnovao NVO "Udruženje roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju" u Plavu, kako bi na taj način i ostalim roditeljima koji imaju djecu sa smetnjama u razvoju sa područja plavske opštine život učinio boljim i ljepšim.

"Svakako da sam radom sa svojim djetetom i posjetom savjetovalištima i specijalističkim bolnicama stekao neku praksu. Strogo uz tu stečenu praksu kroz rad sa svojim djetetom odlučio sam da zajedno sa ostalim roditeljima radimo na poboljšanju života djece i omladine sa smetnjama u razvoju u ovom kraju", kazao je Purišić.

"Postoje naznake da je broj pripadnika ove populacije u našoj opštini veći od 40, ali i dalje ima roditelja koji nijesu voljni da sarađuju, jer su to još uvjek tabu teme. Pojedini očekuju i da će se ti problemi riješiti sami od sebe i tokom odrastanja i sazrijevanja djece stanje normalizovati"

On je apelovao na sve roditelje djece i omladine sa smetnjama u razvoju da na vrijeme odvedu svoju djecu kod ljekara, a nakon blagovremene evidencije problema u razvoju djece i kasnije rada sa njima, rezultat neće izostati, što je i on kao roditelj djeteta sa smetnjama u razvoju prepoznao.

Problem što prije rješavati

"Što se prije problem primijeti, treba ga prije rješavati. Smetnje u razvoju kod mog djeteta odražavale su se nerazumnim govorom, lošim zapažanjem, puvučenošću, te privrženošću gledanja televizora i igranja igrica za kompjuterom."

"Nakon brojnih terapija i rada koji je uložen, stanje je dosta poboljšano i ona ide u prvi razred osnovne škole u Plavu, gdje smo mi kao roditelji kroz uzajamni rad sa njenom nastavnicom zadovoljni postignutim rezultatima. Poslije rada sa stručnim ljudima pomaci su veliki, ali na tom poslu treba da bude uključena cijela porodica", kazao je Purišić, pozvavši roditelje da se priključe NVO kako bi zajedničkim radom svojoj djeci uljepšali život.

NVO "Udruženje roditelja, djece i omladine sa smetnjama u razvoju" iz Plava pokrenulo je odmah aktivnosti na poboljšanju života takve omladine i njihovoj što boljoj socijalizaciji i uključivanju u redovne tokove u društvu.

Iako mlada organizacija, trude se, kaže Purišić, da okupe što više roditelja, kako bi zajedničkim snagama poboljšali život ove populacije.

Nijesu svi voljni da sarađuju

Purišić kaže da na području plavske opštine ima oko 40 djece i omladine sa smetnjama u razvoju.

"Postoje naznake da je broj pripadnika ove populacije u našoj opštini veći od 40, ali i dalje ima roditelja koji nijesu voljni da sarađuju, jer su to još uvjek tabu teme. Pojedini očekuju i da će se ti problemi riješiti sami od sebe i tokom odrastanja i sazrijevanja djece stanje normalizovati", kazao je Purišić, naglašavajući da je to pogrešan pristup.

Zahvaljujući aktivnostima Udruženja, u posljenje vrijeme se javljaju roditelji.

"To je za sada dosta stidljivo, ali ima pomaka. Zainteresovani roditelji nam se mogu javiti i biti uključeni u projekat koji trenutno realizujemo, sa stručnim saradnicima koji rade sa djecom", kazao je Purišić, istakavši dobru saradnju sa osobljem Doma zdravlja u Plavu, te dječijim savjetovalištem u Beranama, koji pružaju dobre usluge i upućuju na dalje korake u liječenju.

Fale prostorije za rad

Purišić je kazao da NVO trenutno nema svoju stalnu kancelariju i da bi im posjedovanje adekvatnog prostora znatno olakšalo aktivnosti.

"Projekat se zasniva na angažovanju medicinskih stručnjaka psihologa i defektologa jednom nedjeljno, u planu je angažovanje fizioterapeuta i logopeda, koji će raditi sa djecom i omladinom sa smetnjama u razvoju."

"Sredstva za projekat su obezbijeđena od igara na sreću i trajaće osam mjeseci. Projekat realizujemo u iznajmljenom prostoru, koji ćemo zbog manjka finansijskih sredstava koristiti samo dok traje ovaj projekat, jer za sada nemamo nikakvu finansijsku pomoć, kako bi imali stalnu prostoriju", kazao je Purišić.

No i pored takvog stanja, NVO je za vrlo kratak prethodni period realizovala dva projekta, dodjelu poklon paketića svojim članovima koji su obezbijeđeni od Saveza udruženja roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama „Naša inicijativa“ sa sjedištem u Podgorici.

Bonus video: