Svetlana Živković u svijetu niti i mašte

Živkovićeva svoje proizvode izrađuje u radionici u Pljevljima i tvrdi da je jako teško sve to plasirati na tržište, ali se ipak ne predaje
145 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.05.2012. 10:24h

"Uvijek su me privlačile neobične, nesvakidašnje stvari. Kad sam došla na ideju da tkam i kad sam upoznala osnove tkanja, to me povuklo u svijet niti i mašte i od tada, evo već pet godina, radim bez prestanka", kazala je na nedavno održanom sajmu starih zanata i suvenira u Danilovgradu “Vijestima” Svetlana Živković iz pljevaljskog udruženja “Tkački kutak”, žena koja godinama pokušava od zaborava oteti ovaj stari zanat.

Tkanje je jedan od najstarijih zanata. Ono je nastalo iz potrebe da se čovjek zaštiti od hladnoće, pa je kao takvo od iskona prisutno na našim prostorima. Ljudi su, da bi se zagrijali, najprije počeli koristiti životinjsku kožu, a kada su prije otprilike 10.000 godina pronašli kako da pamuk, vunu, lan i konoplju upredu u tanke niti, počeli su da prave prvu odjeću. Industrijska revolucija donijela je automatizaciju proizvodnje u odnosu na ručni razboj ali osnovni postupak tkanja ostao je u suštini isti do danas.

U našim seoskim sredinama razboj koji je danas gotovo zaboravljen nekada je bio sastavni dio skoro svake kuće.

Živkovićeva svoje proizvode izrađuje u radionici u Pljevljima i tvrdi da je jako teško sve to plasirati na tržište, ali se ipak ne predaje.

"Upućeni smo na sajmove, na kojima se najčešće i proda dio onoga što stvorimo. U ponudi pored standardnih tkanih predmeta, odjevnih ili dekorativnih kao što su šalovi, tkanice, staze, jastučnice, torbe sa etno motivima, imamo crnogorske suvenire iz kolekcije tkanje. To su dvije vrste pojasa, torba za flašu sa motivima pojasa i vunene čarape. Svaki poizvod je napravljen od prirodnih materijala pamuka i vune", priča Živković.

Živkovićeva svoje proizvode izrađuje u radionici u Pljevljima i tvrdi da je jako teško sve to plasirati na tržište, ali se ipak ne predaje

Vještina tkanja se uči, no da bi se krenulo pored volje treba imati i maštovitosti, ali i puno vremena koje je potrebno da bi se napravila priprema za tkanje, kaže Živković.

Priprema najvažnija

Priprema osnove, postavljanje na vratilo, uvođenje u niti zahtijeva mnogo vremena, a sam proces izrade kad se krene sa tkanjem mnogo je brži. Dakle, ako je priprema urađena tkanje ide veoma brzo, ali pripremni proces tkalji oduzima vrijeme- ispričala je “Vijestima” Živković, pojašnjavajući kako se ukrštaju niti osnove - uzdužne niti i potke - poprečne niti na razboju.

Postoji nekoliko vrsta razboja. Prvobitni su bili takozvani vertikalni koji i danas postoje ali u savremenijem obliku i na njima se uglavnom rade ćilimi i tapiserije. Horizontalnih razboja takođe ima više vrsta, ali je princip rada na njima isti. Najviše se koriste oni klasični koji stoje na podu, ali i oni stoni koji zauzimaju manje mjesta u prostoriji.

Galerija

Bonus video: