Narodna koalicija: Gest Blagojevića je opravdani revolt

Dodaju da "nije čudo da je ova vrsta disciplinovanja i diskriminacija započela od danilovgradske gimnazije, jer učenici ove škole svih ovih godina pokazuju samosvijest, znanje i poštovanje prema precima, javno protestujući protiv brisanja ćirilice iz škole i nipodaštavanja našeg istorijskog, kulturnog i državnog dostojanstva"
87 pregleda 1 komentar(a)
Narodna koalicija, Foto: Narodna koalicija – Časno za Danilovgrad
Narodna koalicija, Foto: Narodna koalicija – Časno za Danilovgrad
Ažurirano: 23.05.2018. 18:57h

Narodna koalicija, Časno za Danilovgrad, koju čine DNP, SNP i JKP CG saopštila je da je gest profesora Jugoslava Blagojevića, opravdani revolt.

"Danilovgrad danas, kao i jedanaest odvažnih danilovgradskih učitelja prije jednog vijeka pod austrougarskom okupacijom, ima ponovo čast i obavezu da brani ćirilicu od pokušaja njenog ukidanja u našim školama. Tome se suprostavljaju najrodoljubiviji, umni prosvjetni radnici, koji u ovom potiskivanju i brisanju ćirilice ispravno prepoznaju smišnjen napad na naš jezik i kulturu. Na djelu je pokušaj destrukcije našeg duhovnog ishodišta, integriteta i istorijske vertikale. Afirmiše se samo latinica, kako bi se stvorila osnova da se mlade generacije preobrate u nove, bezidentitetske individue, bez uvjerenja i načela, podložne montenegrinizaciji, vesternizaciji i gangsterizaciji. To treba da postane dokaz „preumljenja“ Crne Gore i njenog nasilnog smještanja u „nove civilizacijske krugove“ – kako nam obećavaju naši sadašnji vlastodršci. Kao da će nas iko uvažiti i prihvatiti u pristojnom i civilizovanom svijetu, ako se odreknemo sebe i poništimo sopstvenu kulturu, sistem vrijednosti i tradiciju", saopšteno je.

U saopštenju je rečeno da gest profesora Jugoslava Blagojevića, koji radi u gimnaziji koja nosi ime Svetog Petra Cetinjskog, "opravdani je revolt usled totalne diskriminacije našeg jezika i kulture, na egzaktnim primjerima, gdje uprava gimnazije, uprkos zvaničnim zahtjevima ombudsmana i prosvjetne inspekcije, ne poštuje ustavni princip da se u školi ravnopravno koriste oba pisma, dakle podjednako i latinica i ćirilica, ne samo jedno ili drugo pismo."

"Postupak Nataše Latković, direktorice ove gimnazije, da uzme na odgovornost profesora Blagojevića zato što se usprotivio diskriminatorskoj praksi po kojoj se u školskim saopštenjima, objavama i, uopšte, službenoj komunikaciji, koristi isključivo latinično, a ne, ravnopravno, i ćirilično i latinično pismo, krajnje je neprimjeren, protivustavan i diskriminatorski. Pozvati ovog uglednog profesora na disciplinsku odgovornost – sa kvalifikacijom da se radi o teškim prekršajima, sprovoditi policijsko sudska isleđivanja i postupke u školi, jasno govori da je u Crnoj Gori otpočela otvorena diktatura i gebelsovsko-fašistički vid razračunavanja sa izvornim prosvjetnim, kulturnim i duhovnim vrijednostima naše države", saopštili su iz Narodne koalicije.

Dodaju da "nije čudo da je ova vrsta disciplinovanja i diskriminacija započela od danilovgradske gimnazije, jer učenici ove škole svih ovih godina pokazuju samosvijest, znanje i poštovanje prema precima, javno protestujući protiv brisanja ćirilice iz škole i nipodaštavanja našeg istorijskog, kulturnog i državnog dostojanstva."

"Narodna koalicija – Časno za Danilovgrad – DNP, SNP i JKP CG u potpunosti podržava profesora Jugoslava Blagojevića, ovog izuzetnog i veoma uvaženog prosvjetnog radnika, i sa indignacijom se odnosi prepa postupku direktorice gimnazije Petar I Petrović NJegoš u Danilovgradu, kao i prema postupcima svih onih koji naš maternji jezik nastoje svesti na neki novi montenegrinski novogovor, sa latinicom kao jedinim pismom. Umjesto da profesor Blagojević, nakon gotovo četredeset i jednu godinu rada, bude nagrađen za predano i nesebično prenošenje znanja generacijama srednjoškolaca, protiv njega se vode politički, inkvizitorski postupci u namjeri da se prosvjetni radnici ućutkaju i zaplaše u susret predstojećim lokalnim izborima", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: