ASK tvrdi da nema duple aršine, Ćalović kaže da brane ćef DPS-a

Tomić može zakonito učestvovati u proizvodnji radijskog programa jer NVO, za koju radi, nije registrovana za tu djelatnost, već za kulturu
123 pregleda 5 komentar(a)
Igor Tomić, Foto: Zoran Đurić
Igor Tomić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 23.05.2018. 18:42h

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) tvrdi da ne postoje dupli aršini kada je riječ o odlukama u slučajevima člana Savjeta Radio-televizije Crne Gore (RTCG) Igora Tomića i njegovog bivšeg kolege Nikole Vukčevića, već da je kod obojice “dosljedno i pravilno” primijenila zakon.

Vukčević je, prema odluci Agencije, bio u konfliktu interesa kada je od nezavisne produkcije za honorar snimio film, koji nije bio povezan za RTCG-om, dok Tomić nije bio u konfliktu interesa zbog honorara koje je primio za vođenje emisija na radiju “Homer”.

Iako je Tomić honorarno bio zaposlen na radiju, u ASK-u tvrde da nije bio u konfliktu interesa jer NVO, u okviru koje funkcioniše radio-stanica, kod Ministarstva javne uprave nije registrovana za proizvodnju radijskog programa, već za kulturu.

Produkcija, za koju je Vukčević snimio film je, sa druge strane, registrovana je kao preduzeće koje se bavi proizvodnjom filmova, video-zapisa i TV programa, ali se u stvarnosti nikada nije bavila proizvodnjom TV programa, dok se film besplatno emitovao na internetu. Međutim, Vukčevićev navodni konflikt interesa ga je koštao javne funkcije u Savjetu RTCG, nakon što ga je na osnovu odluke ASK, Skupština razriješila dužnosti.

Članica Savjeta ASK Vanja Ćalović-Marković kaže da je “skrivanje iza forme” kontinuitet u svakoj oblasti rada ASK, kako ne bi morala da se bavi “suštinom”.

“Svaki put kada je Agencija trebalo da se pozabavi politički osjetljivim slučajem, čak i kada je to na nižem nivou politike, oni su suštinski pokušali da protumače zakon tako da ga primijene onako kako odgovara vladajućoj strukturi. To su uradili u slučaju čišćenja Savjeta RTCG, a i nakon izvještaja Evropske komisije koja ih je oštro kritikovala za to nastavljaju da primjenjuju dvostruke aršine i sada u slučaju drugog člana Savjeta koji je politički podobniji primjenjuju zakon onako kako odluče vladajuće srukture”, kazala je ona “Vijestima”.

Članica Savjeta i direktorica MANS-a smatra da je očigledno da ASK nastavlja sa “brutalnim političkim odlučivanjem” gdje suštinski čini sve samo kako ne bi došla u situaciju da mora da donese neku odluku koja je kontra interesima Demokrtaske partije socijalista.

“Dakle, suština primjene zakona je u tome da li neko proizvodi konkurentski program i da li na taj način na mjestu člana Savjeta RTCG može zaista da ugrozi poslovanje Javnog servisa. Međutim, evo vidjeli smo u slučaju Nikole Vukčevića režiranje jednog filma je procijenjeno kao konflikt interesa, a u slučaju drugog člana Savjeta učestvovanje u radio programu nije procijenjeno kao konflikt interesa, iako postoji radijski program i unutar državne RTCG”, kazala je Ćalović Marković.

Bonus video: