Mrlja u Bokokotorskom zalivu: Cvjetanje mora ili nafta?

Iz Brodogradilišta su obavijestili kotorsku Lučku kapetaniju i pozvali nadležne da utvrde o kakvom je zagađenju riječ i ko je uzročnik
100 pregleda 0 komentar(a)
Brodogradilište Bijela, Foto: Arhiva Vijesti
Brodogradilište Bijela, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 03.05.2012. 18:14h

U blizini Jadranskog brodogradilišta danas je primijećena žuta mrlja za koju se sumnja da je produkt ispuštanja nafte u more ili pjeskarenja.

Petar Zvicer, izvršni direktor Brodogradilišta, kategorički je demantovao da je zagađenje iz njihovog kruga, ili da potiče od nekog broda koji je vezan ili na remontu u njihovoj kompaniji.

Zvicer je objasnio da su dva prethodna dana primijetili žutu masu sa travom u nekim djelovima Zaliva i da su odmah aktivirali njihovu ekološku službu koja je utvrdila da masa dolazi iz okoline Krašića. Kaže i da sve liči na cvjetanje mora.

Direktor kotorskog Instituta za biologiju mora je kazao da “ove godine nijesu imali informacije o cvjetanju mora u akvatoriju Boke”, ali je dodao da je ovo vrijeme pogodno za tu prirodnu pojavu

Dr Aleksandar Joksimović, direktor kotorskog Instituta za biologiju mora, za “Vijesti” je kazao da “ove godine nijesu imali informacije o cvjetanju mora u akvatoriju Boke”, ali je dodao da je ovo vrijeme pogodno za tu prirodnu pojavu.

Cvjetanjem algi, često nazvanim i cvjetanje vode, odnosno mora, naziva se masovno razmnožavanje algi ili cijano-bakterija, koje nastaje zbog pretjerane količine hranljivih materija u moru. To masovno razmnožavanje oboji površinu vode u žuto ili crveno.

Iz Brodogradilišta su obavijestili kotorsku Lučku kapetaniju i pozvali nadležne da utvrde o kakvom je zagađenju riječ i ko je uzročnik.

Kapetan Nikola Drakulović iz Lučke kapetanije nije želio da daje bilo kakvu informaciju i uputio je “Vijesti” na Ministarstvo pomorstva i saobraćaja, gdje je rečeno da je PR odsutan.

Bonus video: