Potpuno uništena čuvena plaža Guvance

Stoljetna borova šuma i maslinjaci oko svojevremeno najljepše budvanske plaže nestali sa lica zemlje
647 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.05.2012. 19:25h

Jedna od najljepših budvanskih plaža, Guvance, nekada sakriveno u borovoj šumi i maslinama, ispod rta Zavala, danas je potpuno uništeno, a bijeli pijesak i azurno more, koji su bili zaštitni znak tog, slobodno se može reći egzotičnog kupališta, više ne postoje.

Razrovana plaža, počupano drveće, građevinske mašine - slika su Guvanca koje se našlo u srcu gradilišta, apartmanskog naselja Astra Montenegro.

Guvance je do prije par godina, kada je u zaleđu ruski „Miraks“, odnosno njegova podružnica „Zavala invest“ kupio zemlju i time dobio na gazdovanje tu plažu, bilo kupalište koje je imalo specijalni tretman, odnosno jedino se ulaz za njega i plažu Mogren na kompletnoj budvanskoj rivijeri plaćao. Bilo je pravi biser u metropoli turizma.

Gradnjom na desetine vila, koje su „došle“ čak do same plaže, čime je gradilište „sišlo na pjenu od mora“, stavljen je katanac na plažu, te kupačima zabranjen pristup na nju.

Uništavanje počelo 2008.

Devastacija Guvanca započela je još u ljeto 2008, kada su ruski investitori izgradili malo pristanište, nanoseći na desetine kubika kamenih stijena u more. Nakon upozorenja Republičke građevinske inspekcije, te podnošenja krivičnih prijava, plaža je vraćena u prvobitno stanje. Ipak, borova šuma je već tada većim dijelom bila posječena.

Međutim, odnedavno, od kada je započela izgradnja garaže i pješačke staze, kada je na sebe cijeli projekat preuzela kompanija „Montera Montenegro“ i Udruženje kupaca vila AMIA, kompletna stoljetna šuma je posječena. Sječi šume kumovao je i veliki požar od zimus, koji se bukvalno spustio do same plaže.

Guvance nekada

Danas se na plaži mogu vidjeti debla posječene šume i maslina, a zemlja sa gradilišta prekrila je pješčani dio kupališta.

I dok je godinama bila kupalište koje je važilo za raj na zemlji, gradnjom vila, ono je, nažalost, izbrisano sa spiska plaža za upotrebu. Pristup plaži već treću godinu je zabranjen, jer, prema procjenama JP „Morsko dobro“, nije bila bezbjedna za kupanje, a po svemu sudeći, ni ovoga ljeta Guvance, odnosno ogoljeni dio plaže, neće biti na usluzi kupačima, jer za ovo kratko vrijeme teško može biti dovedena u red.

Još su svježe slike od prošlog ljeta, kada je čak bila podignuta dva metra visoka drvena ograda sa upozorenjem da je zabranjen pristup plaži, te da nije bezbjedna.

Iz „Montere“ su „Vijestima“ saopštili da će ispoštovati rok i pješačku stazu završiti do 1. juna, kako su i obećali, ali da se još ne zna da li će plaža biti u funkciji.

Još ranije, iz Udruženja AMIA, koje već pola godine vodi projekat završetka apartmanskog naselja, su naglasili da im je cilj da plaži vrate stari izgled koji je narušen građevinskim radovima.

„Morsko dobro“ ni ove godine nije uvrstilo Guvance u spisak kategorisanih plaža, a kako su „Vijestima“ kazali, ukoliko je investitor, nakon izvedenih radova, uredi i vrati u pređašnje stanje, na čemu insistiraju u tom javnom preduzeću, možda bi ovog ljeta, nakon pune tri godine, plaža mogla biti predata kupačima na upotrebu.

Inače, kupališna sezona zvanično je započela 1. maja, do kada su zakupci kupališta dužni da obezbijede minimum uslova.

Staza do 1. juna

Radnici “Montere” su intenzivno gradili pješačku stazu, koja preko Zavale vodi do Bečića, jednu od najfrekventnijih promenada.

Upravo je staza svakog ljeta bila glavni problem, jer su turisti, koji su pokušavali iz Budve do dođu do Bečića i obrnuto, bili primorani da idu preko montažne drvene skalamerije. “Radovi teku planiranom dinamikom i očekujemo da će biti ispoštovan rok i staza biti u funkciji od 1. juna”, kazali su u “Monteri”.

Opština će, po svemu sudeći, morati da odobri radove “Monteri” nakon 15. maja, kada na snagu stupa zabrana izvođenja građevinskih radova za ekskluzivnu zonu, kojoj pripada i Zavala.

Galerija

Bonus video: