Taksista prevozi i stoku

Najskuplji ovan na pijaci bio je stočara iz Lješanske nahije a vlasnik ga je cijenio 200 eura
120 pregleda 0 komentar(a)
ovce stočna pijaca, Foto: Jovan Stanišić
ovce stočna pijaca, Foto: Jovan Stanišić
Ažurirano: 03.05.2012. 15:56h

Prodavci jagnjadi na Stočnoj pijaci juče su bili zadovoljni pazarima a kupci su bili vjernici koji slave Đurđevdan i Romi koji na svoj način obilježavaju taj praznik.

Ovcu su prodavali do 120 eura, a jagnje oko 70 eura.

Paško Gojčaj iz Vuksan Lekića rekao je da je trgovina najbolja uoči vjerskih praznika.

Taksista Saša Pejović prevozi svojom prikolicom stoku. Prema njegovim riječima, kao registrovan taksista, običnim danima prevozi putnike, a pazarnim prikači prikolicu i čeka mušterije na Stočnoj pijaci

"Od 365 dana imamo pet pazarnih dana, zbog kojih vrijedi doći na Stočnu pijacu. To je za Vaskrs, Božić, Nikoljdan, Đurđevdan i Bajram. Ostali pazarni dani nijesu toliko dobri" rekao je Gojčaj napomenuvši da ima stado od 120 ovaca.

Đeka Junčaj sa Božaja rekao je da prodaje jagnje po cijeni od šest eura po kilogramu.

"Jagnje košta od 65 do 75 eura. Izađem na pijacu samo uoči Đurđevdana, jednom godišnje, jer namam veliko stado. Držim oko 25 ovaca, oko deset se godišnje zakolje, nešto za slavu, navrate i prijatelji kod kuće da kupe, tako da malo ostane za prodaju. Živim od poljoprivrede ali da ne pomaže porodica iz Amerike, teško da bi se preživjelo"rekao je Junčaj.

Taksista Saša Pejović prevozi svojom prikolicom stoku. Prema njegovim riječima, kao registrovan taksista, običnim danima prevozi putnike, a pazarnim prikači prikolicu i čeka mušterije na Stočnoj pijaci.

"Do Cetinja vozim 40 eura a po gradu za deset eura. Vozio sam i preko granice. Prošle godine, krajem jula, prevezao sam kravu i tele u Dubrovnik na Sinjsku alku. Stoka bi se lakše tamo prodala, ali nije dozvoljeno prevoziti stoku preko granice, izuzev u slučaju da teret ne prelazi tonu" rekao je Pejović.

Najskuplji ovan na pijaci bio je stočara iz Lješanske nahije a vlasnik ga je cijenio 200 eura. Ovan je težio oko 50 kilograma.

Biće veselo na Vrelima Ribničkim u nedjelju, jer većina Roma slavi Đurđevdan kao svoju slavu.

Za taj praznik mnogi su kupili ovcu, jagnje i trpeza će kod svih biti puna. Prije slavlje Romi će se u ranu zoru tradionalno okupati u Cijevni ili Ribnici.

Bonus video: