Ešton: Cenzurisanje urednika i nasilje nad novinarima je neprihvatljivo

Sloboda izražavanja podrazumijeva da svako ima pravo na mišljenje bez uticaja sa strane
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.05.2012. 11:57h

Cenzurisanje urednika i nasilje nad novinarima je neprihvatljivo, saopštila je visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu i politiku bezbjednosti, Ketrin Ešton, i pozvala sve države da predstavnicima medija garantuju sigurnost.

"Cenzurisanje i uznemiravanje urednika, pisaca, novinara ili blogera je neprihvatljivo, kao i nasilje nad njima i hapšenja inicirana od države“, navela je Ešton u izjavi povodom Svjetskog dana slobode medija.

EU je pohvalila odvažan rad novinara koji, kako su naveli, često u zabrinjavajuće lošim uslovima, nastavljaju da obezbjeđuju nezavisne informacije.

"EU poziva sve države da garantuju bezbjednost novinarima i da im omoguće da nastave da obavljaju važnu ulogu izvještavanja i komentarisanja događaja na nezavisan način, bez straha od nasilja ili optuživanja“, navela je Ešton, saopšteno je iz Unije.

Sloboda izražavanja se, kako je kazala, odnosi i na internet i druge medije. „EU se snažno protivi neopravdanom i nesrazmjernom ograničenju pristupa ili korišćenja ovih medija".

Ešton je pojasnila da sloboda izražavanja, kako je to propisano Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima, podrazumijeva da svako ima pravo na mišljenje bez uticaja sa strane, kao i da traži, prima i širi informacije i ideje putem bilo kojeg medija i bez obzira na granice.

"Povodom Svjetskog dana slobode medija, EU podsjeća na ove principe i odaje počast svima koji se bore za poštovanje slobode izražavanja i za slobodnu, pluralističku štampu i druge medije“, saopštila je Ešton.

Bonus video: