Ministarstvo i rektor: Zašto studenti sve "dočekaju na nož"?

“Ovaj broj poena je ocjena kako nas drugi vide, a ne kako mi sami sebe vidimo”, objasnio je Miranović
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.05.2012. 11:59h

Rektor Univerziteta Crne Gore Predrag Miranović poručio je juče da se Izvještaj o napretku Bolonjskog procesa, koji je prošle nedelje predstavljen na Ministarskoj konferenciji u Bukureštu, odnosi na primjenu usvojenog zakonodavstva iz te oblasti, dok se manjim dijelom tiče sprovođenja Bolonje u sistem studiranja.

Crna Gora je prema Izvještaju o napretku implementacije bolonjskog procesa svih 47 zemalja potpisnica Bolonjske deklaracije dobila 35 od 45 maksimalnih poena.

“Ovaj broj poena je ocjena kako nas drugi vide, a ne kako mi sami sebe vidimo”, objasnio je Miranović.

Miranović je dodao i da se studenti žale i na pojedine profesore, koji prema njihovom mišljenju dosledno ne primjenjuju pravilnike.

“Kako sam ja shvatio naši se studenti žale na primjenu pravila studiranja na državnom univerzitetu koji ima pravilnik koji jednako važi za sve studente i one studije koje imaju mali broj studentata kao što su studije umjetnosti i one koje imaju veoma veliki broj studenata- kao što su društvene nauke. U tom slučaju moguće da jednim pravilnikom nije moguće obuhvatiti sve”, rekao je on.

Miranović je dodao i da se studenti žale i na pojedine profesore, koji prema njihovom mišljenju dosledno ne primjenjuju pravilnike koje je sam univerzitet donio. On je kazao da su pojedini profesori već davali predloge kako se može prevazići taj problem, naročito na društvenim naukama gdje na studijama bude i po nekoliko stotina studenata.

Pomoćnica ministra prosvjete i sporta Mubera Kurpejović je kazala da ne zna zbog čega su studenti “dočekali na nož” rezultate izvještaja, kao i da ih je ustvari trebalo ocijeniti pozitivno.

Prema izvještaju o napratku Crna Gora ostvarila je bolje razultate od Slovenije kojaima 32 boda, Srbije sa 27, Bosne I Hercegovine 24 i Bugarske koja je ostvarila 33 boda.Kurpejović je kazala da je bilo za očekivati da najbolje rezultata ostvare skandinavske zemlje – Švedska i Norveška.

Na pitanje novinara u kojim oblastima treba raditi više kako bi se rezultati bili bolji Kurpejović je kazala da su to sistem priznavanja prethodnog učenja I ojačavanje eksternog obezbjeđivanja kvaliteta.

Ona je pomenula i da su na konferenciji u Bukureštu donešene preporuke da se uprkos smanjenu budžeta za obrazovanje nastavi sa naporima na njegovom unaprijeđenju.

Galerija

Bonus video: