Fridom Haus o slobodi medija: Crne Gora djelimično slobodna

U izvještaju se navodi da je Crna Gora zbog dekriminalizacije klevete ostvarila „skromni napredak“
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.05.2012. 11:48h

Crna Gora je djelimično slobodna država kada je u pitanju sloboda medija, sa istim rejtingom kao Srbija i Istočni Timor, ocjenjuje se u novom izvještaju Fridom Hausa.U izvještaju za ovu godinu, koji je danas objavljen na sajtu te organizacije, od 197 zemalja 66 su dobile ocjenu “slobodne”, 72 “djelimično slobodne”, a 59 “nisu slobodne”.„U centralnoj i istočnoj Evropi, odnosno regionu Evroazije, sedam država (24 odsto) je ocijenjeno slobodnima, 13 (45 odsto) su djelimično slobodne, a devet (31 odsto) nisu slobodne“, kaže se u izvještaju objavljenom uoči Svjetskog dana slobode štampe - 3. maja.

Crna Gora je plasirana od 75. do 77. mjesta među djelimično slobodnim zemljama, sa rejtingom 35, isto kao Istočni Timor i Srbija.

U toj grupi su i Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Kosovo, koje je posebno evidentirano.U izvještaju se navodi da je Crna Gora zbog dekriminalizacije klevete ostvarila „skromni napredak“.Prve na listi po slobodi medija su Finska, Norveška i Švedska, dok se na samom začelju nalazi Sjeverna Koreja.

Galerija

Bonus video: