Umjesto mužu, Ferdijanu G. vratili na Kosovo

Iako je djevojka u nekoliko navrata ranije pred radnicima Centra za socijalni rad isticala da želi da se vrati svom suprugu, to joj nije bilo omogućeno
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.04.2012. 07:44h

Četrnaestogodišnja djevojčica Ferdijana G. sa Kosova za koju se sumnja da je žrtva trafikinga prije više od 15 dana vraćena je na Kosovo. Ona se nekoliko mjeseci nalazila na skrivenoj lokaciji gdje je čuvana kao žrtva trafikinfa.

Riječ je o djevojčici koja je od oktobra živjela sa devetnaestogodišnjim Berimom Osmanijem na Vrelima ribničkim i za koju je, kako se sumnja, njen svekar Gzim Osmani platio 900 eura, a još toliko trebalo je da isplati kada se "snađe za novac".

Djevojčicu je s Kosova u oktobru prošle godine, kako policija tvrdi, Halim Gaši iz Đakovice doveo u Rožaje, gdje ju je pod lažnim imenom predstavljao kao svoju mlađu sestru, govoreći da nema roditelja.

On je potom maloljetnicu prodao Osmaniju koji mu je tom prilikom dao 900 eura, uz obećanje da će mu kada bude imao dati i dragu polovinu novca.

"Nisu nam dali da je vidimo. Nije mogao da je vidi ni moj sin Berim, koji je mnogo voli. Ona je poslala više od deset pisama Berimu, dok su je držali na nekom skrivenom mjestu. Ne znamo da li će se više ikada vratiti kod nas, ali i dalje ne gubimo nadu", kazala je Kumrija Osmani

Osmani je djevojčicu doveo sa sobom u Podgoricu i predao je svom sinu Berimu, radi udaje. Iako je djevojka u nekoliko navrata ranije pred radnicima Centra za socijalni rad isticala da želi da se vrati svom suprugu, to joj nije bilo omogućeno.

"Vijesti" su juče bile u posjeti porodici Osmani na Vrelima ribničkim gdje se i dalje nadaju da će im se nesuđena snaha vratiti.

"Dok je bila pod zaštitom nijesu nam dali da je vidimo. Nije mogao da je vidi ni moj sin Berim, koji je mnogo voli. Ona je poslala više od deset pisama Berimu, dok su je držali na nekom skrivenom mjestu.

Ne znamo da li će se više ikada vratiti kod nas, ali i dalje ne gubimo nadu", istakla je Kumrija Osmani, koja se za Berimovog oca Gzima Osmanija udala kad je imala samo 13 godina.

"Ja sam se još mlađa udala za Gzima, pa me evo danas srećna i zadovoljna. Imam sedmoro djece, i veliku porodicu", kazala je ona. Njen suprug Gzim kazao je da mu je "mnogo krivo što se to desilo", i da njegov sin radi da bi skrenuo misli sa Ferdijane, koje nema kraj njega.

"Kod nas su običaji takvi da niko neće da uzme djevojku koja pređe 20. godinu. Za mladoženje u našoj nacionalnoj zajednici takve djevojke nijesu za udaju", kazao je Osmani.

Prema nezvaničnim saznanjima "Vijesti" Ferdijana je ipak za sada našla mir na Kosovu. Ona se nalazi u Domu za žrtve trafikinga u Prištini. Tamo je našla i prijatelje i prijateljice, i za sada je nejasno da li će se ona vratiti u Crnu Goru i da li će ponovo biti sa njim.

Prema podacima NVO "Djeca su naša budućnost" samo 5 odsto brakova maloljetnika u romskim zajednicama završi razvodom.

"Ja sam se još mlađa udala za Gzima, pa me evo danas srećna i zadovoljna. Imam sedmoro djece, i veliku porodicu", kazala je Osmani

"To je vrlo mali procenat, što je pozitivna stvar, iako su takvi brakovi protivzakoniti.

Prema našim podacima na Vrelima ribničkim ima oko 50 odsto brakova koji se sklapaju prije punoljetstva", kazao je Ramazan Alija, iz NVO "Djeca su naša budućnost".

Prema podacima koje je imala lokalna samouprava pred kraj prošle godine na Koniku 1 i 2 bilo je oko 309 domaćinstava i 1.400 interno raseljenih osoba, na Vrelima ribničkim 106 domaćinstava, 560 raseljenih i u takozvanom "pijesak" naselju 276 domaćinstava i oko 700 raseljenih osoba.

Strah od policije i novinara

Porodica Osmani je samo jedna od većeg broja porodica koje su prema romskom običaju sklapale i sklapaju maloljetničke brakove.

Strah od novinara i policije sada preovladava u romskom naselju na Vrelima ribničkim, da se ne bi i ostalima dogodilo šta se desilo porodici Osmani, koja je izgubila svoju snahu.

"Policija kaže - zovite djevojke da ih pitamo nešto, i ako primijete da su maloljetne stupile u brak odvode ih na razgovore i više ne gledamo naše najmilije", kaže jedan od mještana Vrela

"Policija kaže - zovite djevojke da ih pitamo nešto, i ako primijete da su maloljetne stupile u brak odvode ih na razgovore i više ne gledamo naše najmilije", istakao je jedan od mještana Vrela ribničkih.

Iako se dosta Roma poznaje međusobno, niko ni novinarima a ni policiji ne govori u kojim porodicama je bilo maloljetničkih brakova, koji su među tom nacionalnom zajednicom najblaže rečeno česti.

Potreba da se poštuje tradicija preovladava, a ona nalaže da se brakovi sklapaju prije punoljetstva i da porodica koja odgoji djevojku mora da se časti parama.

Cijena mladih djevojaka varira u zavisnosti od fizičkog izgleda djevojke, da li je nevina ili nije. Ipak, kolika god da je, cijena se plaća sa kontejnera, prodaje gvožđa, sitnih krađa...

Galerija

Bonus video: