Dozvola za odlaganje radioaktivnog otpada kasni jer burad ne valjaju

Ministarstvo odbrane i Agencija imaju i obavezu da pronađu alternativnu lokaciju koja će služiti za skladištenje radioaktivnog otpada u slučaju akcidentnih situacija
72 pregleda 0 komentar(a)
Daliborka Pejović, Foto: Boris Pejović
Daliborka Pejović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.04.2012. 09:05h

Agencija za zaštitu životne sredine još nije izdala dozvolu za skladištenje radioaktivnog otpada, jer je redovnom kontrolom ustanovljeno da burad namijenjena jednom dijelu otpada nijesu u dobrom stanju.

Kako je "Vijestima" kazala direktorica Agencije Daliborka Pejović, Centru za ekotoksikološka ispitivanja dozvola nije data jer burad ne mogu biti upotrijebljena za tu vrstu otpada.

"Zato smo tražili od Međunarodne agencije za atomsku energiju iz Beča, koja je i do sada opremala kompletno skladište, da nam kroz određenu pretpristupnu pomoć obezbijedi novu opremu koja bi trebalo da bude maksimalno i kvalitetno iskorišćena. Očekujemo da ćemo narednih mjeseci dobiti adekvatnu opremu i nakon toga biti u prilici da izdamo samu dozvolu", objasnila je ona.

Na teritoriji Crne Gore ima 76 gromobrana, desetak radioaktivnih izvora u industriji, dok je nepoznat bio broj javljača požara.

Pejović je dodala da je već urađen nacrt dozvole za skladište, kao i da je on poslat svim zainteresovanim subjektima na uvid.

"Nakon formalnih obavještenja da smo zadovoljili potrebe redovne i kvalitetne kontrole napravićemo još jedan okrugli sto na kojem ćemo još jednom govoriti o skladištu. Nadam se da ćemo nakon toga biti u prilici da izdamo dozvolu i odgovorimo na potrebe regionalnog projekta vrijednog tri miliona eura koji je namijenjen za skidanje radioaktivnih gromobrana iskladištenje", najavila je ona.

Prema riječima Pejović, Ministarstvo odbrane i Agencija imaju i obavezu da pronađu alternativnu lokaciju koja će služiti za skladištenje radioaktivnog otpada u slučaju akcidentnih situacija. Očekuje da će u narednih mjesec dana nabaviti opremu, organizovati okrugli sto, a nakon toga izdati dozvolu za rad skladišta.

Ranije je najavljeno da će dozvola za skladište biti izdata 1. decembra 2011, ali se, kako su kazali tada, čekalo da pravilnici koji regulišu tu oblast budu objavljeni. Oni su tada kazali da je izdavanje dozvole u završnoj fazi, kao i da prema podacima nadležnih na teritoriji Crne Gore ima 76 gromobrana, desetak radioaktivnih izvora u industriji, dok je nepoznat bio broj javljača požara.

Neke od NVO koje se bave životnom sredinom upozoravale su ranije da skladištu radioaktivnog otpada, za koje je odabrana prostorija u okviru Centra za ekotoksikološka ispitivanja, nije mjesto pored pekare “Inpek”, “Plantaža”, ali ni u blizini naselja i prometne saobraćajnice.

Bonus video: