Na ispiranje želuca idu i učenici prvog srednje

"Sve ono što čujete o ovim porocima, vjerujte, još je gore u stvarnom životu”, rekao je Jasavić
142 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.04.2012. 19:40h

Šest krivičnih prijava zbog nasilničkog ponašanja i jedno isključivanje đaka iz Poljoprivredne škole, uz lakše ranjavanje dvojice učenika - epilog su masovne tuče kod Doma učenika početkom marta i dobar primjer dokle može da dovede nasilje među mladima, saopštili su službenici barske policije učenicima Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole.

Na predavanju “Glasno reci NE kocki, drogi, alkoholu i nasilju”, u sklopu akcije “Mladost”, sa ciljem edukacije školske omladine o sve izraženijim negativnim navikama i sklonostima, policajci su iznijeli niz primjera posljedica devijantnog ponašnja omladine pod dejstvom tih poroka.

Nakon što je prikazan video zapis obračuna kod Doma učenika, u kojem su učestvovali učenici III i IV razreda Srednje ekonomske i Poljoprivedne škole iz Podgorice i Bara, rukovodilac ekspoziture policije u PJ UP Bar Goran Jokić naglasio je da je taj nemili incident dodatno motivisao novo rukovodstvo barske policije da pojača prevenciju među omladinom.

“Prije ulaska u tuču, razmislite da se prvo obratite za pomoć upravi škole, psihologu, kontakt-policajcu, policiji. Nasilničko ponašanje i grupne tuče često prate teške tjelesne povrede, a za ovakva krivična djela zaprijećena je i zatvorska kazna do pet godina. Imajte na umu da se novčanom ili zatvorskom kaznom nakon tuče ne završavaju njene posljedice. Osoba koja završi, na primjer, pravni fakultet, a protiv koje je podizana krivična prijava zbog maloljetničkih sukoba, ne može se zaposliti kao pravnik, niti u državnim organima”, akcentovao je Jokić.

Najčešće verbalno nasilje

On je naveo da je u školama kao najčešće prepoznato verbalno nasilje, potom fizičko i psihičko, a očituju se u zlonamjernim SMS i e-mail porukama, neprikladnim snimanjima, širenju tračeva i agresivnim pogledima.

“Fizičkog nasilja je sve više u gradskim sredinama, nekadašnje obračune jedan na jedan zamijenile su grupne tuče, gdje su i najteže povrede. Već su prepoznate osobe sklone vršnjačkom nasilju - one su ušle u kocku i alkohol, nemaju dobru porodičnu situaciju. Da bi se sriječilo nasilje, treba da se uključe i uprave škola, i profesori, i policija, i roditelji, zajedno”, dodao je Jokić.

Još je gore u stvarnom životu...

Načelnik kriminalistike PJ UP Bar Ekan Jasavić poručio je da će policija u Baru i Ulcinju pooštriti mjere nadzora nad devijantnim ponašanjem omladine.

“Identifikovaćemo one koji konzumiraju i rasturaju droge u školama, prikupljaćemo podatke o njima i dejstvovati svim zakonskim mjerama, a sva srednjoškolska dvorišta biće pojačano opservirana. Sve ono što čujete o ovim porocima, vjerujte, još je gore u stvarnom životu”, rekao je Jasavić.

Uz najavu nastupa edukativnog policijskog tima i u svim osnovnim školama u Baru, Ostrosu i Ulcinju, Jasavić je dodao da je zabrinjavajući porast ispiranja želuca srednjoškolkama, “čak i onima iz prvog razreda”, zbog pojačane konzumacije alkohola.

Štetne uticaje narkotika predstavila je Bojana Smiljanić, ukazujući da je zavisnicima prva faza posmatranje drugih narkomana, a potom probanje narkotika, “da bi se bolje zabavljali s društvom”.

"Sve ono što čujete o ovim porocima, vjerujte, još je gore u stvarnom životu”, rekao je Jasavić

“Slijedi eksperimentisanje s drugim vrstama droge, pa redovna upotreba, jer organizam zahtijeva drogu. Finalna faza je period zavisnosti, u kojim se sve misli i aktivnosti svode samo na drogu”, rekla je Smiljanić.

Jedna greška može da upropasti život

U priči o posljedicama alkoholizma, inspektor za maloljetničku delinkvenciju Nikola Tomović rekao je da 60 odsto djece koja počnu da piju prije 13. godine postaju alkoholičari, te da alkoholizam razvija i agresivnost među mladim ljudima.

“U Baru je nedavno maturant organizovao žurku na kojoj su četiri maloljetnice zbog alkohola završile u hitnoj pomoći. Vjerujte, nećete biti ništa zreliji ni bolji ako pijete prije punoljetstva, naveo je Tomović.

Govoreći o kocki, on je rekao da je najgori vid zavisnosti od kocke prelazak u dilere droge, da bi se pokrivali dugovi.

“Nedavno smo uhvatili momka sa paketićem droge, koji je zaglibio u kocku, a kome je drogu kao način rješenja dugova preporučio prijatelj. Obratite zato pažnju na ljude koji su oko vas i u školi i oko škole. Imamo puno zavisnika od kockanja i imajte na umu - u dobu ste kada vam jedna od grešaka o kojima pričamo može upropastiti život. Naše je da vas upozorimo - kada zagazite u te vode već je kasno”, zaključio je Tomović.

Nakon predavanja đak uhvaćen s drogom

Jokić je skrenuo pažnju da je nakon istovjetnog predavanja đacima Gimnazije, prije dvadesetak dana, jedan od tih učenika uhvaćen sa drogom.

“Ova priča mu nije pomogla i zato će imati veliki problem. Pred prošlu Novu godinu u Podgorici je identifikovan veliki broj učenika Gimnazije i Medicinske škole, među njima i mnogo odličnih đaka, koji su organizovali mrežu za distribuciju marihuane. ’Obradili’ smo njih dvadesetak, a kada smo o tome upoznali roditelje, bili su šokirani - nijesu mogli pune četiri godine da prepoznaju da se njihovo dijete drogira”, istakao je Jokić.

Bonus video: