Posađeno 80 stabala u Tološkoj šumi

Ako jedno od 80 zasađenih stabala za godinu dana proizvede kiseonika za dva ljudska bića, onda će to, smatra Adomavičijus, vrijedjeti za 160 ljudskih života
60 pregleda 0 komentar(a)
Tološka šuma, Tološi, nevrijeme, Foto: Zoran Đurić
Tološka šuma, Tološi, nevrijeme, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 27.04.2012. 12:16h

Zasađivanjem autohtonih vrsta drveća u Tološkoj šumi, počela je realizacija projekta ozelenjavanja zelenih površina glavnog grada, u sklopu kojeg će biti zasađene 534 sadnice.

Sjedinjene američke države su, kako je rekao gradonačelnik Miomir Mugoša, ispoštovale ugovorne obaveze, nastale prilikom ustupanja zemljišta Glavnog grada za proširenje kapaciteta američkog diplomatskog predstavništva, te su donirali sadnice, vrijedne 61. 770 dolara. Misija OEBS-a u Crnoj Gori će, kako je naveo, donirati još 80 stabala.

Ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori Su Kej Braun je potvrdila da se američka ambasada ugovorom obavezala da posadi drveća umjesto onih koje je posjekla prilikom izgradnje nove zgrade ambasade

"Opšti cilj realizacije planiranih aktivnosti je ljepši i zeleniji Glavni grad, a kao poseban cilj definisana je revitalizacija parkovskih površina kroz obnavljanje zelenog fonda novim, vitalnim sadnim materijalom" kazao je Mugoša.

Ističući da će se kroz nastavak projekta, djelimično obnoviti oko šest hiljada stabala nastradalih u nedavnom nevremenu, on je kazao da posebno značajan segment planiranih akcija predstavlja organizovanje promotivnih aktivnosti, kako bi i građane podstakli da se uključe u realizaciju tog projekta.

Ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori Su Kej Braun je potvrdila da se američka ambasada ugovorom obavezala da posadi drveća umjesto onih koje je posjekla prilikom izgradnje nove zgrade ambasade.

"Prilikom izgradnje nove zgrade ambasade posječeno je oko 178 stabala drveća i mi ćemo zauzvrat posaditi 534 drveta, tri drveta za svako posječeno stablo od novca koji smo dobili" kazala je ambasadorka SAD-a.

Ona se posebno zahvalila mladim ljudima koji su učestvovali u zasađivanju stabala, naglašavajući da je veoma bitno da mladi učestvuju u sličnim akcijama.

Ambasador OEBS-a u Crnoj Gori Šarunas Adomavičijus vjeruje da će zajednička akcija pomoći da se Tološkoj šumi povrati njena ljepota i vitalnost.

Kiseonik za 160 ljudi

"Zajedno sa našim kolegama, partnerima i prijateljima snažno smo posvećeni očuvanju prirodne sredine u Crnoj Gori i nadamo se da će ovakvih inicijativa biti sve više. Naše akcije, koliko god se činile malim danas, sigurno će, svaka na svoj način, mnogo doprinijeti zaštiti prirode čiji smo dio i učiniti je ljepšom i zdravijom" kazao je ambasador OEBS-a.

Ako jedno od 80 zasađenih stabala za godinu dana proizvede kiseonika za dva ljudska bića, onda će to, smatra Adomavičijus, vrijedjeti za 160 ljudskih života.

Osim predstavnika Glavnog grada, ambasade SAD-a i misije OEBS-a, u akciji pošumljavanja Tološke šume učestvovali su i predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine, Udruženja izviđača Crne Gore, Ekološkog pokreta "Ozon", Tviter zajednice i ekološke sekcije Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole iz Nikšića.

Bonus video: