CG bolje od Slovenije primjenjuje Bolonjsku deklaraciju

Na Konferenciji je istaknuto da je Bolonjski proces dostigao značajne rezultate u prvoj dekadi
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.04.2012. 17:15h

Crna Gora je, prema Izvještaju o napretku primjene Bolonjskog procesa, od mogućih 45 bodova dobila 35, što je bolja ocjena u odnosu na prethodne, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i sporta.

Na Ministarskoj konferenciji o visokom obrazovanju koja se održava u Bukureštu, predstavljen je Izvještaj o napretku implementacije Bolonjskog procesa, u skladu sa utvrđenim indikatorima, svih zemalja potpisnica Bolonjske deklaracije i utvrđena buduća ključna politička pitanja.

“Nakon sprovedene ocjene od strane Euridyce, Eurostat-a i Eurostudenta-a u saradnji sa Bolonja grupom za praćenje implementacije Bolonjskih principa, Crna Gora je od mogućih 45 dobila 35 bodova. Ovaj bodovni skor je bolji u odnosu na prethodne koje je Crna Gora dobijala na ranije održanim ministarskim konferencijama”, kaže se u saopštenju.

Na regionalnom nivou, kako se navodi, Crna Gora je ispred Slovenije koja ima 32 boda, Srbije sa 27, Bosne i Hercegovine koja ima 24 boda, Albanije sa 31 bodom, Bugarske koja ima 33 boda, dok Rumunija ima isti skor kao i Crna Gora.

“Dodatna vrijednost Izvještaja je što on predstavlja respektabilnu uporednu analizu nivoa implementacije Bolonjskih principa svih zemalja članica Evropskog prostora visokog obrazovanja i daje smjernice kako treba raditi na daljem unapređenju evropskog visokog obrazovanja, a sve u cilju poboljšanja kompetitivnosti i atraktivnosti”, saopšteno je iz Ministarstva.

Iz tog Vladinog resora je ocijenjeno da su rezultati Izvještaja potvrda su dobre politike u oblasti visokog obrazovanja koju, dodaje se, uspješno sprovodi Ministarstvo prosvjete i sporta.

Konferenciju, na kojoj učestvuje oko 100 ministarskih delegacija iz cijelog svijeta i 30 međunarodnih organizacija, otvorio je rumunski predsjednik Trajan Basesku, naglašavajući značaj visokog obrazovanja u izgradnji društva zasnovanog na znanju i inovacijama.

Pozitivne promjene

Na Konferenciji je istaknuto da je Bolonjski proces dostigao značajne rezultate u prvoj dekadi i doprinio pozitivnim promjenama u visokoobrazovnom sistemu Evrope.

“Od svih zemalja članica Evropskog prostora visokog obrazovanja se očekuje da i dalje ulažu napore kako bi se poboljšao kvalitet obrazovanja, stimulisala mobilnost i obrazovao kadar koji će u potpunosti moći da odgovori potrebama savremenog tržišta rada”, kazali su iz Ministarstva.

Crnogorsku delegaciju na Konferenciji, osim pomoćnice ministra Mubere Kurpejović kao šefa delegacije, čine rektor Univerziteta Crne Gore (UCG) Predrag Miranović, savjetnica za visoko obrazovanje Biljana Mišović i predsjednik Studentskog parlamenta UCG, Petar Golubović, u svojstvu predstavnika studenata.

To je, kako je pojašnjeno iz Ministarstva, prva Ministarska konferencija koja se organizuje nakon zvaničnog uspostavljanja Evropskog prostora visokog obrazovanja. “Sa naglaskom da je evidentno da su sve zemlje potpisnce Bolonjske deklaracije uložile ogroman napor u konsolidovanju Evropskog prostora visokog obrazovanjana”.

Galerija

Bonus video: