Međunarodni forumi o Crnoj Gori

Istraživački centar ”Luča institut” pokrenuo je seriju međunarodnih skupova na kojima će sa inostranim partnerima predstaviti državu stranim investitorima i političarima
242 pregleda 0 komentar(a)
Luča institut, Foto: Luča institut
Luča institut, Foto: Luča institut
Ažurirano: 22.05.2018. 17:59h

Podgorički istraživački centar ”Luča institut” pokrenuo je seriju međunarodnih ekonomskih foruma kojima će u saradnji sa inostranim partnerima predstavljati Crnu Goru stranim investitorima, akademicima, političarima i mladim ljudima širom svijeta. Violeta Žudić iz kancelarije ”Luča instituta” saopštila je “Vijestima” da je prvi takav forum prošle nedjelje održan u saradnji sa američkom organizacijom “Arizona Talks” i to u Feniksu u državi SAD Arizoni pod nazivom “Globalne priče: Ekonomija, biznis i život u Crnoj Gori”.

“Panel je okupio eksperte iz Crne Gore i SAD koji su predstavili potencijalne prilike za saradnju Crne Gore i Arizone i prvi je u nizu našeg međunarodnog projekta “Global Talks”. To je serija panela širom svijeta sa ciljem promocije Crne Gore i njene ekonomije i kulture, te stvaranja mreže eksperata koja može pomoći mladima Crne Gore u njihovom razvoju”, napominje Žudić.

Gosti panela u Feniksu bili su crnogorski ambasador u SAD Nebojša Kaluđerović, Dajana Zlatičanin i Beri Asmus. Dajana Zlatičanin, rođena u Crnoj Gori, završila je fakultet u Arizoni gdje je sada direktorica komunikacija kancelarije državnog blagajnika, a odnedavno i glavni administrator za finansijsku politiku iste kancelarije. Asmus je stariji ekonomista Nacionalnog centra za analizu javnih politika u SAD, gdje važi za jednog od najtraženijih govornika na tom području po analizi “USA Today”, a kroz svoje analize posebno se osvrće na važnost slobodnog tržišta, niskih poreskih stopa i zaštite privatne svojine za ekonomski razvoj jednog društva.

Moderator panela i član borda direktora “Luča instituta” Ostin Džek tom prilikom je ukazao da ti skupovi treba da budu “podsjetnik svega što možemo ostvariti na međunarodnom i slobodnom tržištu, i samo u takvom ambijentu postoji prilika da se Crne Gora i Arizona ekonomski razvijaju”. On je naveo da slobodan protok ideja, proizvoda, ljudi i kapitala čini važan stub u izgradnji “slobodnog, odgovornog i prosperitetnog društva što i jeste naša misija”.

Žudić je dodala da je u toku priprema tih skupova u Vašingtonu i Južnoj Americi, a nakon SAD u ovoj godini paneli će biti održani i u BiH, Italiji i Kini. “Luča institut” formiran je u Podgorici 2017. godine kao evropski istraživački centar, odnosno “think-thank”, sa ciljem istraživanja, razvoja, edukacije i promocije politika koje “naglašavaju individualne, ekonomske i političke slobode, kao i tržišne ekonomije i preduzetništva”, a teži da postane “središte mladih i slobodnoumnih istraživača iz cijele Evrope”.

Bonus video: