Kontrola hrane u Crnoj Gori - mjesečno do 150 nepravilnosti

Veterinarska uprava tvrdi da je bezbjednost hrane na visokom nivou, EU očekuje bolje rezultate
63 pregleda 0 komentar(a)
Iran, hrana, Teheran, Foto: Reuters
Iran, hrana, Teheran, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.04.2012. 08:58h

Hrana koju jedu građani Crne Gore bezbjedna je tvrde iz Veterinarske uprave, a svakog mjeseca inspekcije obave oko dvije hiljade kontrola.

Tome, međutim, u prilog ne govori prošlogodišnji Izvještaj Evropske komisije, koji je pokazao mali napredak u oblasti bezbjednosti proizvoda.

Glavna veterinarska inspektorka Biljana Blečić kazala je juče da to što je hrana generalno bezbjedna ne znači da se sa tržišta svakodnevno ne povlače neispravni proizvodi.

"Svakodnevno u prodaji nailazimo na neispravne serije hrane bilo da ih utvrdi sam proizvođač ili inspektor tokom uzorkovanja", kazala je ona.

Blečić je na okruglom stolu "Razvoj službi za bezbjednost hrane u Crnoj Gori" održanom na Njegušima, kazala da se na mjesečnom nivou uglavnom preuzme oko 100 do 150 upravnih mjera koje se odnose na zabranu, ograničenja, uništenja hrane ili uklanjanje nepravilnosti."

Šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Leopold Maurer, govoreći o bezbjednosti hrane, osvrnuo se na problem Velike Britanije sa takozvanom "bolešću ludih krava".

"Građani EU bili su zabrinuti zbog te bolesti i morali smo uvesti striktne mjere kontrole hrane. Nije to samo u interesu građana, već i industrija koje su tada širom Evrope pretrpijele velike gubitke zbog toga što su građani izbjegavali da kupuju govedinu", kazao je on.

"Svakodnevno u prodaji nailazimo na neispravne serije hrane bilo da ih utvrdi sam proizvođač ili inspektor tokom uzorkovanja"

Maurer je podsjetio na ocjene iz Izjveštaja EK ističući da se nada da će nakon projekta situacija u Crnoj Gori biti drugačija. I ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević kazao je da je svjestan da status kandidata EU i zvanični početak pregovora Crnu Goru obavezuje na ispunjenje određenih zahtjeva i obaveza.

“Poštovanje zakona o bezbjednosti hrane nije samo zakonska već i moralna obaveza”, poručio je on.

Proizvođače mesa i suhomesnatih proizvoda koji su juče učestvovali na okruglom stolu nije brinuo kvalitet njihvoih proizvoda, već sivo tržište.

Oni su zatražili od nadležnih da se njihovi brendovi zaštite.

Neregistrovani proizvođači ugrožavaju ostale

Direktor kompanije "Niksen trade" Dragan Čavor kazao je da neregistrovani proizvođači koje nadležni ne konrolišu ugrožavaju ostale koji rade u skladu sa zakonom.

"Ako neko prisvaja brend kakav je Njeguški pršut i ako se desi nešto loše u vezi sa njom ko će od potrošača vjerovati da to nije naš proizvod", upozorio je on.

Izvršni direktor "Interproducta" Ivan Mijušković kazao je da jaka konkurencija dolazi iz sive zone i onemogućava registrovanim proizvođačima da poštuju EU standarde. Proizvođače je juče zanimalo i kada će Crna Gora dobiti izvozne brojeve, kako bi se naši proizvodi što prije našli na evropskom tržištu.

Milošević je kazao da je u razgovoru sa predstavnicima EK njihov predlog bio da to bude naredna godina, dok se iz Vlade nadaju da će izvozni broj dobiti u septembru.

Za projekat koji je finansirala Evropska unija bilo je opredijeljeno dva miliona eura od čega je milion ipo već potrošen. Tokom njegovog trajanja organizatori su se pozabavili mijenjanjem zakonodavstva iz oblasti bezbjednsoti hrane, ali i izgradnjom kapaciteta i procjenom sistema bezbjednosti.

Za veterinarsku, laboratoriju Instituta za javno zdravlje i Biotehničkog fakulteta uloženo je 850 hiljada eura.

Bonus video: