Otvoreno reciklažno ostrvo

Đuranović smatra da neogovornost građana mnogo košta, jer se neadekvatnim odlaganjem smeća narušava ambijentalna higijena grada
225 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.04.2012. 11:50h

Reciklažno ostrvo, na kojem će zaposleni u Američkoj ambasadi odlagati i sakupljati razne vrste otpada, koji će zatim biti odvožen u reciklažni centar u Podgorici, svečano su otvorili zamjenik ambasadora SAD Daglas Džons i direktor JP "Čistoća" Borislav Đuranović.

Džons je kazao da je reciklažno ostrvo otovoreno u čast Dana planete Zemlje i kao dokaz posvećenosti Vlade SAD zaštiti životne sredine.

"Reciklažni centar je samo jedan od koraka koji ambasada SAD preduzima na zaštiti životne sredine. Radeći zajedno sa lokalnim reciklažnim postrojenjima i ekspertima za upravljanje otpadom, milsimo da će reciklažno ostrvo biti uspješno" kazao je Džons.

Ističući da su u ambasadi preduzeli brojne korake kako bi zaštitili lokalnu sredinu, zamjenik ambasadora SAD je podsjetio da su sačuvali novac i dragocjene resurse kada su počeli koristiti štedljive sijalice i kada su aktivirali sopstveni bunar za navodnjavanje površina oko ambasade.

On je naveo da ambasada SAD redovno podržava organizacije koje se zalažu za zaštitu životne sredine, a u čast Dana planete Zemlje su, uz saradnju Američkog ugla, organizovali takmičenje u pisanju eseja u kome su učestvovali učenici srednjih škola "Mirko Vešović" i "Slobodan Škerović"na temu "Šta ja mogu da uradim za zaštitu životne sredine".

Đuranović je kazao da Glavni grad ulaže maksimalne napore da procedura oko recikliranja bude sve intenzivnija, te da je otvaranje reciklažnog ostrva u dvorištu američke mabasade, lijep događaj.

"Čistoća" u saradnji sa gradskim Sekretarijatom za komunalne poslove intenzivno pokušava da edukuje naše sugrađane i da im poveća nivo razvoja ekološke svijesti kako bismo pravilno odlagali svaku vrstu otpada. Ima pozitivnih pomaka u svemu tome kazao je direktor JP "Čistoća".

Đuranović smatra da neogovornost građana mnogo košta, jer se neadekvatnim odlaganjem smeća narušava ambijentalna higijena grada.

Pobijedio rad Filipa Kečine

Pobjednik takmičenja, koje je organizovala američka ambasada Filip Kečina, je svoj rad bazirao na tome šta individualaci, pogotovo mlađa populacija, mogu da učine na zaštiti životne sredine, kao i tome šta zajednica i Vlada mogu da učine na tom planu.

"Uz veća ulaganja i neku malo bolju politiku oko održivog razvoja, kroz zaštitu životne sredine uspjeli bismo i da profitiramo. Počeo bih od sebe kao pojedinca, a ako se zajednica potrudi oko, na primjer, zasađivanja šuma, društvo bi profitiralo" smatra Kečina, koji je nagrađen knjigom o Nacionalnim parkovima u svijetu, koju je potpisala amasadorka SAD Su Kej Braun.

Dobitnice tri utješne nagrade su Irma Kerović, Slađana Pavićević i Bojana Pupović, koje su dobile recikliranu torbu koja se može koristiti više puta.

Galerija

Bonus video: