U Crnoj Gori mortalitet od malignih bolesti 12 do 15 odsto

Ti podaci govore da po procentu obolijevanja od malignih bolesti, na žalost, pripadamo srednje razvijenim evropskim zamljama
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.04.2012. 11:18h

Mortalitet od malignih bolesti u Crnoj Gori iznosi između 12 i 15 odsto, što je svrstava u srednje razvijene evropske zemlje, kazao je ministar zdravlja Miodrag Radunović.

Radunović je, na otvaranju simpozijuma o nacionalnim skrining programima karcinoma dojke, debelog crijeva i grlića materice, kazao da mortalitet od malignih bolesti predstavlja okosnicu obolijevanja i umiranja kod crnogorskog stanovništva.

"Ti podaci govore da po procentu obolijevanja od malignih bolesti, na žalost, pripadamo srednje razvijenim evropskim zamljama. Godišnje oko 200 žena obolili od karcinoma dojke, oko 300 od karcinoma pluća a od debelog crijeva oko 150 osoba, ali tu uvijek treba obratiti pažnju i na rizične grupe, kao i genetsku opterećenost", rekao je Radunović.

On je naveo da se pilotiranje, koje je obavljeno u nekoliko Domova zdravlja, pokazalo jako kvalitetnim i da su odlični inputi da skrining programi budu preneseni na ostalu 21 opštinu.

"Naš cilj je da u budućem periodu, nakon evaluacije skrining programa, smanjimo procenat obolijevanja od malignih bolesti ili da povećamo učestalost ranog otkrivanja karcinoma", rekao je Radunović.

On se nada da će početak sprovođenja nacionalnih programa biti sljedeće godine.

"Taj normativni dio je zaokružen, a nakon pozitivnog mišljenja Sekretarijata očekujemo ubrzo objavu u službenom listu, a nakon pripreme infrastrukture zakonodavnog okvira i stvaranja registra očekujemo da nacionalni programi ranog otkrivanja te tri vrste karcinoma krenu sljedeće godine", kazao je Radunović.

On smatra da je direktan benefit građana nesumnjivo najvažniji i prvi cilj tih programa. "Ništa manje važan cilj nije podizanje svijesti građana o sopstvenom zdravstvenom stanju ili unaprjeđenje i modernizacijja zdravstvenih informacionih sistema".

Radunović je podsjetio da je Vlada tim povodom usvojila nacionalni skrining program za karcinom dojke 2010. godine, a prošle i nacionalne programe za karcinome grlića materice i debelog crijeva.

"Bez dobro organizovane, motivisane i stimulisane primarne zdravstvene zaštitenema ni dobro organizovanog skrining programa", ocijenio je on.

Direktor Doma zdravlja u Danilovgradu, Zorica Kovačević, kazala je da se u toj ustanovi već treću godinu sprovode preventivni programi.

Program uspješan u Danilovgradu

"Vrlo zapažene rezultate imali smo za skrining karcinoma dojke jer smo dijagnostikovali preko 45 karcinoma na preko 2,5 hiljada pregleda, a većinu njih na vrijeme. A svaki rano otkriven oblik poveća uspješnost ishoda liječenja i preživljavanja", kazala je ona.

Za uspjeh programa, kako je navela Kovačević, zaslužna je dobra organizacija – rad u dvije smjene, slanje poziva na kućnu adresu kao i sjajna medijska kampanja.

Ona je podsjetila da su prošle godine sproveli i kampanju ranog otkrivanja raka debelog crijeva u sklopu koje je urađen veliki broj specifičnih i skupih testova, u saradnji sa Kliničkim centrom.

"Mi i dalje sprovodimo preventivne programe, usavršavamo ih i stavljamo do znanja da Domovi zdravlja, ako hoće, mogu veoma dobro da organizuju preventivui spase veliki broj života", kazala je Kovačević.

Galerija

Bonus video: