Država od svjetlarine zaradila 1,34 miliona eura

Najveći pojedinačni obračunati i naplaćeni iznos svjetlarine prošle je godine platio kruzer „MSC Armonia“
0 komentar(a)
kruzer MSC Armonia, Foto: Drago Krivokapić
kruzer MSC Armonia, Foto: Drago Krivokapić
Ažurirano: 22.04.2012. 12:33h

Uprava pomorske sigurnosti Crne Gore prošle je godine od taksi za korišćenje plovnih puteva u obalnom i teritorijalnom moru Crne Gore – takozvane svjetlarine (Light Dues), naplatila ukupno 1.338.264,74 eura, saopšteno je „Vijestima“ u Ministarstvu pomorstva.

„Pored obračunatog prihoda po osnovu ispostavljenih racuna za naknadu bezbjednosti plovidbe brodovima koji su uplovili u vode Crne Gore, navedeni iznos prihoda od svjetlarine obuhvata i naknadu bezbjednosti plovidbe koju obračunavaju i naplaćuju Lučke kapetanije pri izdavanju vinjeta stranim jahtama koje uplove u vode Crne Gore, te pri upisu čamaca u Upisnik čamaca, a o čemu kapetanije mjesečno izvještavaju Upravu pomorske sigurnosti", kazala je „Vijestima“ portparol Ministarstva pomorstva Ivana Pejović.

Najveći pojedinačni obračunati i naplaćeni iznos svjetlarine prošle je godine platio kruzer „MSC Armonia“ italijansko-švajcarske kompanije „Mediterannean Shipping“ koji je u državnu kasu Crne Gore uplatio 26.815, 20 eura.

Iako su lani u crnogorske vode uplovljavali i mnogo veći kruzeri poput „Celebrity Solstice“ i „Celebrity Eclipse“, „Nieuw Amsterdam“, „Oriana“ i „Aurora“, 250 metarska „MSC Armonia“od 58.625 tona ipak je platila najveći iznos takse za svjetlarinu jer je za njen obračun, osim veličine broda, značajan i period na koji se taksa plaća, a brod „Mediterranean Shippinga“ je svjetlarinu platio za period od godinu dana.

Inače, prihodi od svjetlarine već nekoliko godina bilježe kontinuirani rast što svjedoči o porastu kako broja, tako i veličine brodova i jahti koji ulaze u naše vode.

Tako je lani ukupan iznos naplaćene svjetlarine u crnogorskim vodama bio za 7 odsto veći od iznosa naplaćenog 2010 godine kada je državna kasa od takse za korišćenje plovnih puteva prihodovala 1.250.994 eura, a te je godine prihod bio za 11odsto veći nego 2009.

Bonus video: